Tvůrci filmových efektů nevyrábějí jen příšery. Pomáhají třeba také neurochirurgům

Horizont ČT24: Tvůrci filmových efektů pomáhají lékařům (zdroj: ČT24)

Umění filmových maskérů a modelářů může sloužit i vyšším cílům než jen vyvolat údiv či úlek diváků. Své nadání mohou využít třeba k vytvoření co nejvěrohodnějších maket pro výuku mozkových chirurgů, kteří si pak v klidu nacvičí scénáře všech možných operačních technik i případných komplikací.

Například ve filmu Conjuring z dílny Warner Brothers měli speciální efekty na starosti lidé ze společnosti FracturedFX. A právě je kvůli jejich zkušenostem oslovili američtí neurochirurgové Peter Weinstock a Alan Cohn.

Lékaři potřebovali vytvořit realistický trojrozměrný model hlavy a mozku pro svůj učební projekt. „Nebylo zase tak překvapující, že jsme skončili u našich přátel v Hollywoodu, protože k tomu, o co jsme usilovali, jsme potřebovali ty nejlepší experty,“ tvrdí Weinstock.  

3D modely jsou k nerozeznání od svých živých předloh. Studenti a začínající lékaři se běžně učí postupy při operacích na různých druzích ovoce nebo zeleniny. Další možnost pak doposud představovaly jen zkušební operace prováděné na mrtvých tělech.

„Pracovat s těly je riskantní. Nejde vždy přesně najít tu chorobu, kterou se snažíme léčit, protože ti lidé třeba zemřeli na docela něco jiného,“ vysvětluje Cohen nedostatky této metody.

3D modely se podle svých tvůrců nejvíce používají k nácviku endoskopické ventrikulostomie, která vytváří náhradní komunikace mezi třetí mozkovou komorou a systémem mozkových cisteren. Pochvalují si je ale i dětští lékaři při léčbě hydrocefalu.

„Je to bezpečné, operaci můžete opakovat několikrát za sebou. A co je nejlepší: používáme při tom stejné nástroje jako při zákroku,“ dodává Cohen. 

„Ještě potrvá, než všichni přijmou tu původní ideu, otestovat si operaci dopředu nebo ji přerušit a vykoušet další postup,“ domnívá se ale Weinstock. 3D modely testují lékaři i v dalších nemocnicích a klinikách po celých Spojených státech. Předběžné výsledky testů zatím dopadají výborně.

Vydáno pod