Čeští studenti vyhráli se svým glukometrem pro děti mezinárodní soutěž Microsoftu

Tým studentů z pražské univerzity ČVUT se svým projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou, zvítězil v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup pořádané společností Microsoft. Ve finále, které se konalo v americkém Redmondu, porazili 54 týmů z celého světa a získali ocenění v hodnotě 250 000 dolarů (zhruba 5,5 milionů korun). Podle ČVUT jde o první vítězství v soutěži Imagine Cup pro Českou republiku.

Imagine Cup se snaží motivovat mladé lidi, aby pomocí technologie a týmové práce hledali kreativní řešení aktuálních problémů. Soutěž od svého založení před 15 lety inspirovala přes dva miliony studentů z celého světa.

Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbara Suchanová se svým projektem X.GLU chtějí pomoci diabetikům udržet svou nemoc pod kontrolou. Nový glukometr, který tým vyvinul, je velký jako platební karta a je propojený s chytrým telefonem. Projekt se zaměřuje především na malé děti, jež mohou mít problémy s disciplínou, kterou léčba cukrovky vyžaduje. Již v únoru byl jedním z oceněných projektů cen Wernera von Siemense. 

Pomocí nového glukometru jsou děti k dodržování přísného režimu motivovány herními prvky a odměnami za pravidelné měření přímo v aplikaci. Rodiče mohou také v případě glykemického šoku zjistit místo, kde se dítě nacházelo v době posledního měření.

Má rozměry kreditní karty a pohodlně se vejde do peněženky. Díky propojení s mobilem se navíc může diabetikovi kdykoliv připomenout nebo odesílat potřebné údaje přímo lékaři. Nový glukometr by jeho strůjce rád viděl na trhu už příští rok.

"Chytrý" glukometr mezi top projekty Siemensových cen (zdroj: ČT24)

Cukrovkou v současné době trpí přibližně 415 milionů lidí a podle odhadů jejich počet do roku 2040 vzroste na 642 milionů. V České republice se v roce 2015 s tímto onemocněním léčilo přes 850 000 lidí. Pacienti musí celý život dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi.

  • Glukometr je přístroj určený k domácímu měření glykémie, tzv. self-monitoring glykémie.