Humanitární organizace to vzdávají se Středoafrickou republikou, o pomoc přijdou tisíce lidí

Humanitární organizace se stahují ze Středoafrické republiky. Důvodem je eskalace násilí a boje mezi znepřátelenými milicemi. Desítky tisíc lidí tak nebudou mít přístup k lékům ani potravinám. Jen od neděle přišli při útocích ozbrojenců o život tři zaměstnanci OSN z Maroka.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) patří Středoafrická republika mezi nejnebezpečnější země světa pro humanitární pracovníky. Boje mezi znepřátelenými milicemi v posledních týdnech eskalovaly.

Násilí v zemi vypuklo poté, kdy muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Francoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly.

V červnu vláda Středoafrické republiky se třinácti znesvářenými povstaleckými skupinami v Římě podepsala dohodu o příměří, záhy však propukly další boje.