Finanční poradce Vatikánu Pell popřel u soudu v Melbourne zneužití dětí

Horizont ČT24: Kardinál Pell před soudem (zdroj: ČT24)

Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell, během prvního stání u soudu v Melbourne popřel prostřednictvím svého obhájce obvinění ze zneužívání dětí. Hlavní finanční poradce papeže Františka je nejvyšším představitelem katolické církve, který stojí před soudem za údajné sexuální delikty.

Šestasedmdesátiletý Pell v soudní síni sám nepromluvil. Jednání trvalo jen pět minut a soustředilo se na administrativní otázky. Další slyšení stanovil soudce na 6. října, napsala agentura DPA.

Podle policie australského státu Victoria na Pella podalo obvinění „více poškozených“, přičemž se jedná o činy spáchané před mnoha lety. Více informací policie neposkytla. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Pellovu pověst už dříve poškozovala obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney. Údajně kněze Geralda Ridsdala, který byl později odsouzen za sexuální zneužití 54 dětí, přesouval z jedné farnosti do druhé, místo aby se obrátil na policii. Prý se také pokoušel získat mlčení jedné z obětí úplatkem.

Sociolog Jandourek: Papež vyhlásil nulovou toleranci (zdroj: ČT24)

Začátkem loňského roku Pell svědčil před australskou vládní vyšetřovací komisí, která se zabývala „institucionálním zneužíváním dětí“ v katolické církvi. Tehdy podle agentury Reuters řekl, že církev učinila „katastrofální“ rozhodnutí, když odmítla věřit zneužívaným dětem a přesouvala provinilé kněze do jiných farností.

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech po celém světě skandály spojené s pedofilními duchovními. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání všech, kteří se dopustí zneužívání nezletilců. Loni na začátku července kvůli zneužívání dětí podřízenými odešel brazilský arcibiskup Aldo di Cilla Pagotto.

Narodil se 8. června 1941 v Ballaratu v Austrálii. Studoval teologii na univerzitě Urbaniana v Římě a pedagogiku na Monash University v Melbourne. Má také doktorát z církevní historie z univerzity v Oxfordu.

Na kněze byl vysvěcen v roce 1966. V roce 1987 byl zvolen titulárním biskupem v italské Scale a pomocným biskupem v australském Melbourne a byl vysvěcen na biskupa. Papež Jan Pavel II. ho v roce 1996 jmenoval arcibiskupem v Melbourne, kterým byl až do roku 2001, kdy se stal arcibiskupem v Sydney.

Kardinálem je od října 2003. V dubnu 2013 ho papež František jmenoval jedním z devíti kardinálů, kteří se mají zabývat reformou katolické církve. Do Říma jej papež povolal v roce 2014 v důsledku skandálů kolem Vatikánské banky.

Pell je silným zastáncem tradičních katolických hodnot. Hájí konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a je pro zachování kněžského celibátu.

Zdroje: Holy See Press Office, ČTK

George Pell
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters
Vydáno pod