Plovoucí robot poprvé vyfotil roztavené palivo u Fukušimy

Podvodní robot zřejmě zachytil na kameru roztavené jaderné palivo z japonské jaderné elektrárny Fukušima poškozené v roce 2011 při zemětřesení a následné vlně tsunami. Oznámil to provozovatel elektrárny, firma TEPCO.

Robot nasazený ve třetím reaktoru zachytil na snímcích velké množství útvarů podobných lávě. Zřejmě se jedná o roztavené palivo, které z jádra třetího reaktoru vyteklo do tlakové nádoby reaktoru. Odborníci mají za to, že spadlo na dno nádoby a nyní je pokryto až šesti metry radioaktivní vody.

„Zachycená hmota zjevně spadla odněkud z výšky. Myslíme si, že se s velkou pravděpodobností jedná o roztavené palivo, možná je s něčím smísené,“ uvedl mluvčí společnosti TEPCO.

Podmořské snímky z oblasti u Fukušimy
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Robotu se podařilo nashromáždit mnoho užitečných informací, které expertům pomohou stanovit proces, jak roztavené palivo odstranit. Ten by měl začít v roce 2020 poté, co v Tokiu začnou letní olympijské hry. Předpokládané náklady jsou v přepočtu 70 miliard dolarů (1,65 bilionu korun), což je čtyřnásobek původních odhadů.

„Je to velký krok vpřed,“ zdůraznil mluvčí. „Nejprve se budou muset lokalizovat trosky paliva a pak přijít na to, jak je dostat pryč. Nikdo na světě ještě nic podobného nedělal,“ uvedl bývalý šéf amerického úřadu pro jadernou energetiku Dale Klein.

Klíčový pomocník

Robot přezdívaný malý měsíčník (severoamerický okoun) má velikost bochníku chleba a vybaven je světly a manévrovací ocasní vrtulkou. Data sbírá pomocí dvou kamer a dozimetru. Na dálku jej ovládá skupina čtyř operátorů.

Robot je dílem společnosti Toshiba a státního Mezinárodního výzkumného ústavu pro vyřazení jaderných zařízení z provozu.

Dálkově řízené roboty jsou jedinou cestou k průzkumu zamořených a strukturálně poškozených zařízení. Podobné pokusy s roboty ve tvaru hada a štíra však v minulosti skončily nezdarem.

Štír v troskách uvázl a už v nich zůstal, zatímco had byl po dvou hodinách práce stažen, protože mu přestaly fungovat kamery. Radiace tam dosahuje 1000 sievertů, což je úroveň, jaká by člověka zabila okamžitě.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná přívalová vlna tsunami vyřadily 11. března 2011 ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Šlo o nejvážnější incident od výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl v polovině 80. let na Ukrajině. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

V Tokiu koncem června začal soud se třemi bývalými šéfy společnosti TEPCO. Manažeři obvinění z nedbalosti s možným následkem smrti trvají na tom, že nenesou žádnou trestní odpovědnost za havárii, které prý nemohli zabránit, zároveň se ale omluvili za problémy, které způsobila.

Jaderná energetika v krizi

Japonsko vyřadilo po tragické události z provozu všechny své jaderné elektrárny. Až v roce 2015 byly jako první zprovozněny dva reaktory v elektrárně Sendai na jihu země.

Havárie ve Fukušimě měla ale dopady i na Evropu – kupříkladu německá vláda se rozhodla pro úplný odchod od jaderné energie, který má být dokončen do roku 2022. Zpřísněna byla bezpečnostní opatření, jež musí elektrárny splňovat.