Mezi americkou Aljaškou a ruskou Kamčatkou udeřilo zemětřesení

Podmořské zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály udeřilo mezi Aleutskými ostrovy u americké Aljašky a ruským poloostrovem Kamčatka v Tichém oceánu. Původně udávanou nižší hodnotu 7,4 a 7,7 stupně stupně zvýšila na 7,8 stupně Richterovy škály americká vědeckovýzkumná vládní agentura USGS. Zemětřesení nebylo příliš hluboké, jen asi 10 km pod mořským dnem. Nezpůsobilo větší škody, protože propuklo daleko od pevniny.

Otřesy začaly v 1:34 SELČ asi 200 kilometrů od vesnice Nikolskoje na Beringově ostrově u pobřeží Kamčatky, píše agentura Reuters. Epicentrum se nacházelo na západ od ostrova Attu, nejzápadnějšího a největšího ze skupiny Komandorských ostrovů patřících Rusku, které jsou nejzápadnější výspou Aleutských ostrovů, součásti americké Aljašky.

Úřady vydaly varování před vlnami tsunami pro oblasti, které se nacházejí ve vzdálenosti 300 kilometrů od epicentra zemětřesení. Ty ale nezasáhly východní pobřeží Kamčatky, které je vzdálené asi 500 kilometrů. A samotné varování před tsunami bylo po několika desítkách minut odvoláno.

Seizmolog: Varování ohledně hrozby tsunami bylo odvoláno (zdroj: ČT24)

Po zemětřesení následovaly dodatečné otřesy, některé dosahovaly až pěti stupňů Richterovy škály. Žádné oběti na životech hlášeny nejsou. Zemětřesení v této oblasti jsou velmi častá.

Otřesy zažilo i Peru

Toto zemětřesení bylo naštěstí daleko slabší, v porovnání s tím na Kamčatce bylo řekněme stokrát až dvěstěkrát slabší.
Aleš Špičák
seizmolog z Geofyzikálního ústavu AV ČR

Pobřeží jihoamerického Peru zasáhlo podmořské zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. Zatím nejsou zprávy o způsobených škodách. Otřesy pocítila města Tacna, Arequipa a Ica.

Otřesy narušily mořské podloží v hloubi asi 44 kilometrů. Epicentrum se nacházelo 194 kilometrů jihovýchodně od města Puquio ve střední části země, napsala agentura Reuters. Podle agentury AP bylo epicentrum zhruba 98 kilometrů západně od města Camana v provincii Arequipa.

Otřesy začaly v pondělí ráno místního času, okolo 4:05 hodiny SELČ. Peru leží v seismicky aktivní oblasti a ročně registruje kolem 200 zemětřesení, zpravidla o síle do šesti stupňů.