Nice si připomnělo oběti loňského teroristického útoku

Události: Nice si připomíná oběti loňského útoku (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron v jihofrancouzském Nice uctil památku 86 lidí, kteří se před rokem při oslavách státního svátku stali obětí vražedného útoku teroristy. Prezident přihlížel vojenské přehlídce a vyznamenal Řádem čestné legie 42 lidí, kteří při loňském krvavém útoku pomáhali obětem. Mezi vyznamenanými byli policisté, záchranáři, četníci a lékaři.

Do Nice Macron přicestoval z Paříže, kde se spolu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem zúčastnil hlavních oslav Dne Bastily, výročí útoku na pařížskou věznici v roce 1789, které je státním svátkem země.

V Nice stejně jako předtím v Paříži zahájili vojenskou přehlídku letci, kteří nad městem rozvinuli obří trikolóru. Následoval pochod vojáků a policistů, přehlídku ukončila městská hymna Nissa La Bella s textem v místním dialektu. 

Pieta vyvrcholí po půl jedenácté večer, kdy oblohu nad Anglickou promenádou ozáří 86 světelných paprsků – jeden za každou oběť.

Nice si připomnělo loňský teroristický útok
Zdroj: Reuters
Hollande, Sarkozy a kníže Albert během piety v Nice
Zdroj: Reuters

Oslavy státního svátku byly v Nice vážnější a méně hlučné než v Paříži. Město střežily policejní oddíly, ohňostroje byly zakázány a tradiční výstřely z kanónu se nekonaly. Centrální náměstí Place Massena bylo ohrazeno betonovými kvádry.

Pietní akce se účastnili také bývalí francouzští prezidenti Nicolas Sarkozy a Francois Hollande, spolu s nimi přehlídce přihlížel monacký kníže Albert II. Macron se později osobně setkal s rodinami obětí loňského útoku.

Emmanuel Macron během projevu v Nice
Zdroj: Reuters
Nice si připomnělo loňský teroristický útok
Zdroj: Reuters

Přesně před rokem – během oslav francouzského státního svátku Dne Bastily – vjel na promenádu plnou lidí útočník s nákladním automobilem. Zabil 86 lidí a desítky dalších zranil. Policie útočníka na místě zastřelila. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Napojení útočníka na tuto organizaci však francouzští vyšetřovatelé nepotvrdili.