Masivní kybernetický útok ochromil počítače napříč planetou. V Česku necelé čtyři stovky

Události: Globální hackerský útok (zdroj: ČT24)

Až stovka zemí se stala terčem masivního kybernetického útoku. Neznámá skupina hackerů použila virus, který zašifroval soubory v počítači a požadoval platbu za jejich odblokování. Mezi nejpostiženější země patří Rusko, kde útok odstavil policejní počítače, a Velká Británie, kde hackeři vyřadili z provozu software nemocniční sítě. Evropská policejní organizace Europol útok označila za bezprecedentní. „Zatím nejsme schopni říci, kdo je za útokem, vyšetřování pokračuje,“ řekla britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Útok, který se začal hromadně šířit v pátek kolem 9:00 SELČ, využil chyby v operačním systému Windows. Prostřednictvím škodlivého softwaru elektronická zařízení zablokoval a fakticky si je vzal za rukojmí.

Podle fotografie monitoru jednoho z napadených počítačů, která se objevila na sociálních sítích, útočník za jeho uvolnění požadoval v digitální měně bitcoin 300 dolarů, čili zhruba 7300 korun.

„Ransomware (blokační virus) použitý při tomto útoku je relativně nový. Poprvé se objevil v únoru 2017 a nejnovější varianta se objevila v pátek ráno,“ uvedl Daniel Šafář ze společnosti Check Point Software Technologies. „Přesto se šíří velice rychle a útočí na organizace napříč Evropou a Asií.“

Výrobce počítačového softwaru Avast zjistil 57 tisíc případů napadení v 99 zemích, přičemž nejvíce jich bylo na Tchaj-wanu, na Ukrajině a v Rusku. Tam konkrétně napadl počítače ruské policie. Ruská softwarová společnost Kaspersky tvrdí, že virus v zemi zasáhl několik ministerstev i banku Sberbank.

Podle francouzské policie má vlna kyberútoků více než 75 tisíc obětí. „Je to ještě prozatímní bilance počtu napadených počítačů, která pravděpodobně v příštích dnech výrazně vzroste,“ řekla Valérie Maldonadová z francouzské policie.

Česka se podle zástupkyně Avastu Dominiky Kalašové virus zřejmě dotkl jen okrajově. V ČR bylo zasaženo od pátku 370 počítačů, uvedla Kalašová.

Útoky ohlásila i španělská vláda, kde byla zasažena řada společností včetně telekomunikační firmy Telefónica. Stejné problémy oznámily i skotské, švédské, italské či mexické úřady.

Potíže systémů využívajících operační systém Windows oznámila také americká zasilatelská společnost FedEx. Výrobu ve svých francouzských továrnách musela kvůli útoku zastavit automobilka Renault.

Odborník: Kybernetická bezpečnost se stále podceňuje (zdroj: ČT24)

Stopka pro britské nemocnice

Ve Velké Británii hackerský útok zablokoval počítače Národní zdravotní sítě. Celkem 45 zdravotnických zařízení v Londýně, na severozápadě, severovýchodě a na jihu Anglie proto muselo rušit návštěvy objednaných nemocných a ambulance s pacienty musely zamířit do jiných zařízení. Zdravotníci vyzvali, aby lidé přicházeli pouze v případě nutnosti.

„Útok nebyl cílený pouze na Národní zdravotní službu, jde o mezinárodní útok. Zasaženo bylo mnoho zemí a organizací,“ informovala toryovská ministerská předsedkyně Theresa Mayová.

„Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost úzce spolupracuje s digitálním systémem zdravotní služby, aby jí zajistilo podporu ohrožených organizací a ochránilo bezpečnost pacientů. Nedostalo se nám žádného důkazu, že by byla ohrožena data pacientů,“ dodala premiérka.

Podle britské ministryně vnitra Amber Ruddové zatím Londýn není schopen říci, zda je za útokem některá zahraniční vláda. „Jde o bezprecedentní útok, který je třeba komplexně vyšetřit na mezinárodní úrovni a najít viníky,“ uvedl v prohlášení Europol.

Ransomwarový kyberútok zasáhl i Čínu
Zdroj: ČTK/AP/Mark Schiefelbein

„Je důležité pochopit, jak tyto útoky fungují. Je to technika známá jako ransomware a funguje tak, že data zablokuje a znepřístupní. Nemusí to ale znamenat, že by data někdo ukradl,“ doplnil Ciaran Martin z britského centra pro kybernetické hrozby.

Útok postihl i Dálný východ

Agentura Nová Čína uvedla, že v Číně zasažení ohlásily střední školy a univerzity. Zasažení svých institucí bez podrobnější informace potvrdilo Japonsko. Ze Soulu přišla zpráva o útoku na jednu tamní univerzitní nemocnici. Zdravotnická zařízení byla terčem i v Jakartě, napadení počítačů ohlásili lidé ve Vietnamu.

Mluvčí společnosti Microsoft (jehož Windows se stal slabým místem pro hackerský útok) sdělil, že firma postiženým klientům nabízí dodatečnou podporu a přidala nástroje na zjišťování a ochranu před škodlivým softwarem, pojmenovaným WanaCrypt0r 2.0 nebo WannaCry.

  •  Navštěvujte pouze známé a prověřené webové stránky.
  • Do počítače nestahujte soubory z neznámých webových stránek. 
  • Neotevírejte přílohy ani neklikejte na odkazy v e-mailech od neznámých odesilatelů.
  • Ve své e-mailové schránce mějte neustále aktivní zabezpečení proti spamu.
  • Používejte bezpečná hesla obsahující malá i velká písmena, číslice a symboly, a pravidelně si je aktualizujte.
  • Své přihlašovací údaje nikdy nikomu nesdělujte.
  • Pravidelně aktualizujte svůj operační systém, prohlížeč a antivirové zabezpečení.
  • Dbejte zvýšené opatrnosti při přihlašování na neznámé veřejné wi-fi sítě.
  • Zejména zvýšené opatrnosti dbejte při přihlašování do internetového bankovnictví, po odhlášení z něj ideálně zavřete celé okno prohlížeče.
  • Do svého počítače nikdy nepřipojujte neznámý externí datový nosič.