Sarin použitý při náletu v Sýrii vyrobily Asadovy laboratoře, tvrdí Francouzi

Francie nepochybuje o vině Asada za útok sarinem (zdroj: ČT24)

V syrském Chán Šajchúnu zabíjel začátkem dubna sarin. K dřívějšímu potvrzení expertů se ve středu přidal i další politický hlas – konkrétně šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault. Odvolává se na zdroje, podle kterých byl prokázan způsob výroby typický pro syrské laboratoře. Proti závěrům Francouzů se obratem ohradilo Rusko.

Západní země vinily Damašek z odpovědnosti za útok sarinem na Chán Šajchún od začátku. Syrská vláda tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen. Rusko stojí na straně Damašku.

Spojené státy o vině syrského režimu od počátku nepochybovaly a 7. dubna v odvetě zaútočily střelami s plochou dráhou letu na syrskou leteckou základnu v Homsu.

„Francouzské zpravodajské služby mají za to, že jedině (syrský prezident) Bašár Asad nebo nejvlivnější osoby z jeho blízkého okolí mohly dát rozkaz k použití chemických zbraní,“ uvádí se podle agentury Reuters ve zprávě tajných služeb, o které Ayrault informoval.

Radikální skupiny působící v oblasti nemají podle této zprávy schopnosti ani prostředky takový útok provést a takzvaný Islámský stát není v regionu přítomen.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že francouzská zpráva není dostatečná na to, aby se stanovilo, kdo je za útokem. Stanovisko Ruska se podle něj nezměnilo. „Jediný způsob, jak zjistit pravdu o tom, co se stalo, je nestranné mezinárodní vyšetřování,“ řekl mluvčí.

Zpravodaj ČT: Podle rozvědky mohl útok nařídit pouze Asad či jeho nejužší tým (zdroj: ČT24)

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval Organizaci pro zákaz chemických zbraní za to, že pod záminkou bezpečnostního rizika neposlala své lidi přímo na místo útoku. Podle něj se objevily lživé zprávy, že OSN expertům nedoporučila vydat se na místo s ohledem na bezpečnost. Podle Lavrova to Rusko u OSN ověřovalo a zjistilo, že žádný takový pokyn vydán nebyl. Syrská vláda podle ministra nabídla ochranu každému odborníkovi, který projeví přání vydat se na místo útoku.

Chán Šajchún leží v severosyrské provincii Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice. Chán Šajchún kontrolují islamisté z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra.

Chemický vzorec použitého sarinu měl nést shodné znaky s granátem, který byl použit v dubnu 2013 vládními vojsky v sysrkém městě na západě země… Podle rozvědky a francouské vlády je jasné, že sarin pocházel z některé ze syrských armádních laboratoří.
Jakub Szántó

Syrská armáda použití chemických látek popírá

Zdroj ze syrské armády důrazně odmítl, že by vláda v bojích chemické zbraně nasadila. „Ani v minulosti, ani v budoucnu,“ citovala jej agentura Reuters. Zástupce syrského ministerstva zahraničí v prohlášení pro agenturu SANA útok „rozhodně odsoudil“ a připsal ho „teroristickým skupinám“.

Aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z použití chemických zbraní. Syrskou armádu obvinil z útoku i francouzský prezident Francois Hollande.

Lékař, který ošetřoval raněné z Chán Šajchúnu, řekl, že šlo zřejmě o nejhorší chemický útok od roku 2013. Tehdy u Damašku zemřely stovky lidí a USA začaly připravovat odvetnou akci. Asadův režim se jí vyhnul, když přistoupil na ruský návrh vzdát se svých chemických zbraní.

Co je sarin (zdroj: ČT24)

Asi 1300 tun těchto látek bylo pak ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní vyvezeno a zlikvidováno. OPCW k úternímu útoku sdělila, že její skupina „ze všech dostupných zdrojů získává důkazy“.

V únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o město Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. Organizace uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

Vyšetřování vedené OSN a Organizací pro zákaz chemických zbraní došlo k závěru, že syrská vláda použila mezi lety 2014 a 2015 chlor minimálně ve třech případech. Radikálové z takzvaného Islámského státu zase v bojích nasadili yperit.