Rusko dopadlo pravděpodobného organizátora útoku v petrohradském metru

Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) zveřejnila informaci, že dopadla pravděpodobného organizátora sebevražedného útoku v petrohradském metru. Záběry ze zatčení 27letého Abrora Azimova nedaleko Moskvy přinesla ruská média.

Azimov podle informací BBC pochází ze střední Asie. Tamní chudé a převážně muslimské země jsou podle agentury AP považovány za úrodnou půdu pro islámský extremismus. Ruské občanství údajně získal v roce 2013. Při zadržení měl u sebe pistoli a dva mobilní telefony.

Právě Azimov měl k útoku přesvědčit a připravit atentátníka Akbaržona Džalilova, který pocházel ze středoasijského Kyrgyzstánu. V souvislosti s atentátem bylo již dříve zadrženo osm osob.

Teroristický útok 3. dubna nepřežilo kromě atentátníka 14 cestujících. Bombu, která explodovala mezi mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut), měl útočník zřejmě v batohu na zádech. Tělo útočníka výbuch rozmetal po vagonu. Podle vyšetřovatelů nastražil Džalilov v metru i druhou nálož, tu ale policie ve stanici Náměstí povstání zneškodnila.