Tři roky od únosu: Většina studentek zmizela, nigerijské děti se bojí do školy

Od únosu nigerijských dívek teroristy z Boko Haram uplynuly tři roky (zdroj: ČT24)

Nigérie si v pátek připomněla tři roky od chvíle, kdy teroristická organizace Boko Haram unesla z města Chibok skoro tři sta mladých dívek. Na svobodu se jich díky mezinárodním organizacím a rozsáhlému pátrání dostalo 81, některé samy utekly. Boko Haram požaduje výměnou za školačky osvobození svých vůdců.

Dívky z vládní střední školy v nigerijském městě Chibok se jako každé dopoledne připravovaly na hodinu fyziky. Najednou ale do budovy vtrhli islamisté ze skupiny Boko Haram a odvedli si 276 vyděšených školaček.

Některým se podařilo uniknout, osud zbývajících bezmála dvou stovek dívek ale zůstává neznámý. Třetí výročí únosu si teď v hlavním městě Nigérie připomněli rodiče dívek a aktivisté.

Dívky z Chiboku unesli islamisté přesně před rokem
Zdroj: ČT24

„Tyto červené stuhy vážeme jako památku – památku pro nás všechny, pro náš národ, že 195 dívek z Chibok je stále tam někde venku. Čekají, že je přivedeme zpátky domů. Chodily do školy, aby získaly vzdělání, chtěly být dobrými občankami tohoto národa a byly uneseny,“ prohlásila vůdkyně iniciativy Bring Back Our Girls' Aisha Yesufová.

Je tady ta bariéra ve vzdělání. Ostatní moje děti se bojí, že budou uneseny ze školy, ať už jsou v Chiboku, nebo ne. Říkají, že se necítí dobře, protože neví, jestli někdo nepřijde a neunese je – ze školy, kdykoliv, kdekoliv.
Esther Yakubová
matka unesené dívky

Únos dívek pobouřil celý svět. Na internetu vznikla kampaň BringBackOurGirls, do které se zapojila mimo jiné bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová či celebrity. Třináctého října loňského roku se podařilo díky jednání Švýcarska a Mezinárodního červeného kříže osvobodit 21 školaček.

Tlak na oficiální místa ale trvá a Nigerijci i mezinárodní organizace žádají vládu, aby proti Boko Haram zasáhla. 

„Vláda prostřednictvím jednání a místních tajných služeb usiluje o osvobození zbývajících dívek. Nechceme, aby se jim něco stalo. Spojili jsme se s jejich únosci za pomoci mezinárodních prostředníků a jsme připraveni učinit cokoli, k čemu máme prostředky, abychom docílili osvobození,“ slíbil v říjnu 2016 nigerijský prezident Muhammadu Buhar.

Teroristé ale mají požadavky. „Tyto dívky nepropustíme, dokud naši bratři nebudou propuštěni z vězení,“ zdůraznil vůdce Boko Haram Abubakar Shekau. I když se dětem nakonec podaří ze zajetí uniknout, jejich vyhlídky nejsou příznivé. Vláda je buď drží ve vazbě, nebo je jejich rodiny převážně ze strachu zavrhnou.

Teroristická organizace Boko Haram chce z Nigérie vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría. V posledních osmi letech připravila o život přes 20 tisíc lidí. Děti používá k bombovým útokům na tržištích, mešitách nebo v táborech.

Podle údajů, které před několika dny zveřejnil Dětský fond OSN, tyto atentáty pokračují i v letošním roce. „Během prvního čtvrtletí roku 2017 jsme zaznamenali 14 útoků, které byly spáchány dětskými sebevražednými útočníky. K nim bylo použito 27 dětí. Všechny pocházely z Nigérie,“ sdělila specialistka na ochranu dětí z UNICEF Fatima Ibrahimová.