Na škole v kalifornském San Bernardinu střílel zřejmě manžel učitelky

Při střelbě na základní škole v kalifornském městě San Bernardino zemřeli v pondělí tři lidé včetně osmiletého žáka. Jedním z mrtvých je podle policie i střelec, který obrátil zbraň proti sobě. Podle amerických médií je za krveprolitím osobní motiv, neboť pachatel byl manželem učitelky, která se stala jednou z jeho obětí. Na děti patrně střílet nechtěl.

Třiapadesátiletý Cedric Anderson podle policie vešel s revolverem do třídy, kde jeho stejně stará manželka Karen Elaine Smithová vyučovala žáky s intelektuálním handicapem. Začal na ni střílet, přičemž zasáhl i dvě děti v její blízkosti. Žena byla mrtvá na místě, jeden z žáků zemřel po převozu do nemocnice. Jeho devítiletý spolužák je po ošetření ve stabilizovaném stavu.

Anderson pak podle svědků beze slov znovu nabil pistoli a přiložil si ji k hlavě. Podle policejního kapitána Rona Maasse zřejmě nestřílel po dětech úmyslně. Andersonovo jméno figuruje v policejních záznamech kvůli domácímu násilí a obvinění z držení zbraní a drog. Se Smithovou se vzali před několika měsíci, nejméně měsíc však již žili odděleně. 

Ve třídě bylo v době střelby patnáct dětí od šesti do deseti let věku a dva dospělí asistenti. „Ten muž vešel dovnitř s pistolí. Střílel na všechny strany. Schovala jsem se pod stůl a pak jsem viděla učitele vyběhnout ven. Tak jsem také vyběhla,“ řekla listu Los Angeles Times devítiletá Marissa Perezová.

Při vstupu do školy se Anderson nahlásil na recepci a zjistil, kde jeho žena vyučuje. Nikdo v tu chvíli nezjistil, že má u sebe zbraň.

Mnohá média přinášela záběry ze shromáždění dětí na trávníku před školou, kde v doprovodu učitelů a policistů čekaly na evakuaci.

Záběry místní televize při evakuaci žáků
Zdroj: KABC TV/AP

Do základní školy North Park dochází zhruba 500 dětí, převážně Hispánců či žáků z nízkopříjmových rodin. Areál je nyní uzavřen a studenti byli evakuováni do bezpečí nedaleké školy, kde se setkali se svými rodiči. Podle policie prý už žádný bezprostřední útok nyní nehrozí. Škola prý zůstane zavřená minimálně dva dny.

Zmíněná základní škola těsně sousedí s kampusem Kalifornské státní univerzity. Univerzita v reakci na střelbu vyhlásila poplach a nařídila studentům a učitelům, aby se ukryli.

Právě kalifornské San Bernardino se v prosinci 2015 stalo místem krvavého útoku dvojice, která v sídle úřadu sociálních služeb zastřelila během vánočního večírku 14 lidí a dalších 21 zranila.

Na útěku pak byli Syed Rizwan Farook a Tashfeen Maliková zastřeleni. Vyšetřovatelé tehdy odhalili, že 27letá Maliková krátce před útokem přísahala věrnost tzv. Islámskému státu.