FBI vyšetřuje střelbu v San Bernardinu jako terorismus, střelkyně slíbila věrnost IS

FBI začala vyšetřovat středeční masakr v kalifornském San Bernardinu jako teroristický čin. O přímém spojení vraždící dvojice se zahraničními teroristy sice podle vyšetřovatelů nejsou důkazy, 27letá útočnice Tashfeen Maliková se ale zřejmě inspirovala Islámským státem (IS). Zatím je předčasné hovořit o tom, že by na něj měla přímé vazby, nicméně pokud by se to potvrdilo, šlo by o první útok s odkazem na IS na americkém území.

Maliková a její o rok starší partner Syed Rizwan Farook zastřelili v sídle úřadu sociálních služeb během vánočního večírku 14 lidí a dalších 21 zranili. Na útěku pak byli zastřeleni. Policie dosud motiv jejich činu oficiálně nezveřejnila, prověřuje možné spojení s mezinárodním terorismem stejně jako například pracovní frustraci, neboť Farook byl místním zaměstnancem.

Policie objevila facebookový profil, na němž Maliková slíbila věrnost Islámskému státu a jeho lídrovi abú Bakru Bagdádímu. Podle vyšetřovatelů je zatím objasněna pouze nepřímá inspirace touto organizací, nejsou důkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii přímo nabádal. Jeden z představitelů společnosti Facebook uvedl, že Maliková se na této sociální síti přihlásila k Bagdádímu přibližně v době kalifornského útoku.

Munice zabavená střelcům ze San Bernardina
Zdroj: Reuters/San Bernardino County Sheriffs Department

Polooficiální informační kanál napojený na IS zveřejnil prohlášení, podle něhož patřila dvojice ke stoupencům organizace. K přímé odpovědnosti za útok se však radikálové nepřihlásili.

„Na základě informací a fakt, která jsou nám známa, nyní vyšetřujeme tyto strašlivé činy jako terorismus,“ řekl novinářům zástupce šéfa losangeleského oddělení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) David Bowdich.

Stanice CNN už dříve informovala, že Farook byl v kontaktu s několika lidmi podezřelými z extremismu. Dvakrát navštívil Saúdskou Arábii a jednou Pákistán, podle svého otce byl silně nábožensky orientovaný. Tvrdil, že islám je mírumilovné náboženství a Američané mu nerozumějí. Jeho samotného ani jeho ženu policie nesledovala. A právě toho se Amerika obává už dlouho - lidí, kteří si k radikalismu najdou cestu sami, ale policie je nezachytí.

Na fakt, že útočníci svůj čin pečlivě plánovali, ukazuje jejich výzbroj i oblečení. Při domovní prohlídce objevila policie laboratoř na výrobu výbušnin, 12 bomb a tisíce nábojů. Zároveň je patrné, že se dvojice snažila zahladit stopy a záznamy o své činnosti, neboť policisté objevili také řadu zničených paměťových a komunikačních zařízení včetně počítačových disků či mobilních telefonů. Rovněž se prošetřuje, zda pár neplánoval další útoky.

Policie zároveň zveřejnila jména 14 obětí masakru - bylo jim od 26 do 60 let. Byl mezi nimi otec holčičky, které ani nebyly dva roky, žena z Íránu, která do Ameriky uprchla před islámským extremismem, nebo muž, po nemž zůstala žena a šest dětí.