Dalajlama zvažuje konec svého úřadu. Nechce také, aby o jeho reinkarnaci rozhodovala Čína

Tibetský dalajlama uvažuje nad další existencí svého úřadu. Oznámil to při diskusi s buddhistickými mnichy během návštěvy východní Indie. Jeho následovníka by měli duchovní lídři zvolit jen v případě, pokud si to Tibeťané budou přát. Odmítl přitom postoj Pekingu, který nařídil, aby poslední slovo při výběru příštího dalajlamy měly čínské úřady.

Dalajlama zavítal do indického státu Arunáčalpradéš v nejvýchodnější části Indie. Navštívil mimo jiné klášter Tawang, svatostánek s pěti sty mnichy, který je jedním z duchovních center tibetského buddhismu mimo Čínou spravovaného Tibetu.

„Nyní je Tibet zabrán Čínou, svoboda náboženského vyznání tu neexistuje. Situace došla do bodu, kdy naše víra bojuje o přežití. V této chvíli má Tawang svůj význam,“ uvedl Sangay Lety, jeden z tamních mnichů. 

Téměř dvaaosmdesátiletý dalajlama začal v Tawangu diskusi o svojí reinkarnaci. Stoupenci tibetského buddhismu totiž věří, že duše mnichů se po jejich smrti převtělují do dětí. O tom, kým se narodí příště, by měl rozmlouvat s nejrespektovanějším okruhem mnichů koncem roku. Zmínil i otázku dalšího fungování svého úřadu.

Mniši čekají v klášteře Tawang na příjezd dalajlamy
Zdroj: Reuters/Anuwar Hazarika

„Jestli bude instituce dalajlamy pokračovat, nebo ne, je na Tibeťanech. Takže diskutujte s lidmi, a pokud budou toho názoru, že už dalajlamu nepotřebují, tak tento úřad automaticky zanikne,“ konstatoval. S rozhodnutím ale chce tibetský duchovní lídr ještě počkat až do svých pozdních osmdesáti nebo devadesáti let.

Čína chce o nástupci rozhodnout sama, vadí jí i dalajlamova návštěva

Čína ale tvrdí, že podle tradice pocházející z dob čínských císařů má právo o dalajlamově nástupci rozhodnout sama. Dalajlamova návštěva státu Arunáčalpradéš navíc vzbudila její nevoli, neboť oblast zvanou Jižní Tibet považuje za své území.

„Indii to nepřinese žádný prospěch. Čína přijme všechna opatření, aby chránila svoji terotoriální suverenitu a práva. Žádáme, aby Indie okamžitě zastavila své chybné využívání dalajlamy k poškozování čínských zájmů,“ komentovala návštěvu mluvčí čínské diplomacie Hua Chunying.

Indie ale čínské požadavky odmítla s tím, že Arunáčalpradéš je jejím územím a v demokratické zemi nemůže vláda bránit náboženským zájmům žádné komunity.

Dalajlama žije od roku 1959 v exilu v indické Dharamsale, kde sídlí neuznaná tibetská exilová vláda. Politického vedení tibetské diaspory se vzdal, požaduje ale pro Tibet autonomii.