Policie v Minsku zakročila proti demonstraci. Zbila a zatkla stovky lidí

Běloruská policie zablokovala pochod demonstrantů v centru Minska. Podle očitých svědků byly zbity a zatčeny stovky lidí. Podle agentury AP bylo zadrženo více než 400 lidí. Mají mezi nimi být i novináři včetně místních zpravodajů britské stanice BBC. Do protestního protivládního pochodu, který radnice nepovolila, se podle agentury AP zapojilo zhruba 700 lidí.

Podle svědectví ruských novinářů v Minsku panovalo před zakázaným Pochodem rozhořčených Bělorusů značné napětí. Poprvé po mnoha letech hlídkovali v ulicích policisté se samopaly. Centrum bylo neprodyšně uzavřeno, v postranních ulicích parkovaly policejní autobusy, obrněné vozy a vozidla s vodními děly. Tajní policisté podle agentury TASS legitimovali prakticky každého, kdo se ke středu města přiblíží.

Proti demonstrantům, kteří se demontrace rozhodli zúčastnit i přes její zrušení, policie tvrdě zasáhla. „Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů,“ popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval „Dost“ a „Hanba“. Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek.

Desítky zadržených už před demonstrací

Běloruská policie již před demonstrací vtrhla do minského sídla lidskoprávní organizace Vjasna. Zadrženo bylo 57 lidí včetně několika novinářů. Podle agentury BelaPAN policejní manévry souvisely s plánovaným pochodem.

Na jihozápadě země byl v noci zatčen také opoziční vůdce Uladzimir Njakljajev, který v roce 2010 kandidoval na prezidenta. Spisovatel a básník Njakljajev je čelným představitelem opoziční koalice zvané Běloruský národní kongres. V Brestu ho podle běloruské agentury policie vyvedla z vlaku, jímž cestoval z Varšavy. V polském parlamentu se zúčastnil debaty o situaci v Bělorusku.

Protesty v Bělorusku: Stovky zadržených (zdroj: ČT24)

Alexijevičová: Tvrdost povede k výbuchu

Demonstraci zvanou Pochod rozhořčených Bělorusů, která se měla v Minsku uskutečnit v sobotu, organizoval Njakljajev spolu s dalšími aktivisty mimo jiné z organizace Vjasna. Měla být protestem proti hospodářské a sociální politice prezidenta Alexandra Lukašenka a rovněž připomenout 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, k níž se režim nehlásí.

  • Podle opozičního tisku se během soboty demonstrovalo proti Lukašenkově politice ve městech Brest, Mohylov, Hrodna a Vicebsk. Na všech těchto místech byly demonstrace úředně povoleny a zúčastnily se jich stovky lidí.

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová v rozhovoru s novináři označila politiku Lukašenkova režimu za sebevražednou. „Lidé chtějí změny, místo nich je ale zatýkají. Státní moc ukazuje sílu a chce lidi zastrašit. Její tvrdost je nebezpečná a povede k výbuchu,“ řekla běloruská spisovatelka.

Protesty proti pozastavenému dekretu

V Bělorusku už od poloviny února trvají prakticky každodenní protesty, které vyvolal zákon prezidenta o postihu nezaměstnaných. Dekret zavádí zdanění lidí bez práce, kteří nejsou registrovaní na pracovních úřadech. Lukašenko po prvních protestech platnost svého nařízení pozastavil, opozice ale trvá na jeho zrušení. To prezident odmítá.

  • Lidé, kteří odpracují méně než 183 dnů v roce a nejsou registrovaní na úřadu práce, musejí zaplatit zvláštní daň ve výši v přepočtu přibližně šest tisíc korun. Jde o přibližně polovinu průměrné měsíční mzdy.
  • Úřady k zaplacení daně vyzvaly zhruba 470 tisíc lidí, což představuje asi osm procent práceschopných Bělorusů.
  • Přibližně padesát tisíc lidí zaplatilo daň do termínu stanoveného na 20. února, zbytku hrozí pokuta, povinné práce a 25 dní vězení. 
  • Zdroj: Transitions Online

Lukašenko v minulých dnech obvinil z organizování demonstrací západní tajné služby, které prý opozici financují přes Polsko a Litvu. Běloruská policie už údajně zadržela několik desítek ozbrojených provokatérů vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině.

Vydáno pod