Lukašenko pod tlakem demonstrací zastavil výběr zvláštní daně od „příživníků“

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pro letošek pozastavil platnost kontroverzního dekretu namířeného proti „sociálním parazitům“. Výnos přijatý v roce 2015 nařizoval vybírat zvláštní daň od lidí, kteří pracovali méně než 183 dnů ročně. Dekret vyvolal největší protesty za poslední roky. Na nepovolené demonstrace chodily tisíce lidí. Lukašenko ale upozornil, že návrh neskončí v koši.

Kontroverzní dekret, přezdívaný lidově „zákon proti příživnictví“, ukládá lidem, kteří odpracují méně než 183 dnů v roce, zaplatit vládě náhradu za ušlé daně, což v přepočtu činí zhruba 6400 korun. Zvláštní daň mělo podle úřadů odvést státu zhruba 470 tisíc lidí, ale učinila tak jen desetina. 

Registrovaní nezaměstnaní musejí ve své obci provádět prospěšné práce za ekvivalent asi 250 korun měsíčně, což ale většina z nich nedělá. Minulý měsíc vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí.

Lukašenko oznámil zmrazení výběru daní ve čtvrtek na zasedání vlády. „Vyhláška musí být v průběhu března upravena. Nebude zrušena,“ citovala prezidenta tisková agentura Belta. Prezident také řekl, že ti, kteří již zaplatili daň v roce 2016, dostanou plnou kompenzaci v případě, že si letos najdou práci na plný úvazek.

Prezident přitom zdůraznil, že reakce na organizování dalších protestů proti dekretu musí být tvrdá. Lukašenko vládne zemi od roku 1994. Někteří západní činitelé ho označují za „posledního evropského diktátora“. Prezident se nicméně snaží zlepšit vztahy se Západem a snížit závislost země na Rusku.