Čeští egyptologové převzali v Abúsíru dvě vzácné hrobky

Události: Čeští egyptologové převzali v Abúsíru dvě další hrobky (zdroj: ČT24)

Zástupci českého egyptologického týmu převzali v archeologickém nalezišti Abúsír dvě vzácné hrobky. Během prastarého rituálu jejich odpečetění odstranili místní kopáči poslední kamení, které chránilo věčný spánek generála Menechibnekona.

Právě Abúsír je výsostným areálem českých vědců, kteří zde v posledních desítkách let učinili nesčetné objevy.

Hrobka kněze lufaa
Zdroj: ČT24

Reportér ČT Jakub Szántó mezitím nahlédl do jiné hrobky, jedné z hrstky, která zůstala skrytá vykradačům. Dva a půl tisíce let starou hrobku Iufaa, kněze spravujícího královské koruny, zakrýval 25tunový kamenný blok. Pod ním byla prohlubeň, ve které spočíval bohatě zdobený sarkofág s tělem. „Víme, že Iufaa zemřel v poměrně mladém věku mezi 25 a 30 lety. Před svou smrtí byl dlouho nemocný a minimálně několik měsíců strávil na lůžku,“ popisuje Ladislav Bareš z Českého egyptologického ústavu.

Krásně čitelné hieroglyfy obsahují něco, čemu čeští vědci říkají katalog hadů. Od Urobora, symbolu věčného plynutí času požírajícího vlastní ocas, po okřídlené nebo mnohohlavé plazy. Podle všeho měli nebožtíka chránit na onom světě.

Abúsír
Zdroj: ČT24

Na nehostinném pouštním návrší začali Češi pracovat už v roce 1960. „Česká expedice dělá skvělou práci. Myslím si, že všichni v České republice by měli být hrdí na objevy, které čeští archeologové dělají v píscích Abúsíru,“ říká bývalý ministr pro egyptské památky Zahí Hawwás.

O náročné práci českých egyptologů i výsledcích dnes největšího projektu české vědy svědčí v Abúsíru mnoho kamenných pomníků. Od honosné sloupové hrobky faraonova osobního holiče a nakonec i vrchního stavitele Ptahšepsese po pestře vyzdobené zdi hrobu prvního vezíra Hintího se zachovalými nepravými dveřmi na onen svět.

Navzdory řadě vynikajících objevů čeští vědci odhadují, že se jim zatím podařilo odkrýt jen zhruba desetinu všech pokladů.