Jihosúdánští ozbrojenci v Etiopii zabili 28 lidí a unesli čtyři desítky dětí

Jihosúdánští ozbrojenci překročili hranice Etiopie, kde zabili 28 lidí a unesli 43 dětí – další doklad vleklého souboje kmenů z obou stran hranice. Etnické konflikty sužují Jižní Súdán téměř nepřetržitě od vzniku státu v roce 2011.

V etiopské oblasti Gambella v období mezi 10. a 12. březnem útočilo tisíc příslušníků jihosúdánského kmene Murle. Během podobného incidentu v dubnu 2016 bylo zabito 208 lidí a uneseno 125 dětí.

Jihosúdánské a etiopské kmeny v této oblasti na sebe útočí už roky. Nejčastěji si kradou dobytek a unášejí děti, které pak používají jako pastevce. V Gambelle je nyní asi 300 tisíc jihosúdánských uprchlíků, kteří z vlasti utekli před občanskou válkou.

Jižní Súdán je nejmladším státem světa, takřka od svého založení v roce 2011 je však zmítán etnickým násilím. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka.

V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v zemi ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony opustily své domovy.

Vydáno pod