Tající ledovce komplikují tučňákům na Antarktidě jejich každodenní zvyky

Nelehký život tučňáků na Antarktidě (zdroj: ČT24)

Antarktida bez tučňáků je zatím něco nepředstavitelného. Jedno je ale jisté - vlivem klimatických změn zvířata mizí a nikdo přesně neví kam. Nákladný výzkum zaměřený na tyto živočichy je navíc v ohrožení.

Tučňák kroužkový, jehož domovem je Antarktida, patří k nejběžnějším druhům. Značnou popularitu mu před lety dodal i animovaný film pod názvem „Happy feet“ (v překladu šťastné nohy).

O šťastném životě skutečných tučňáků ale nemůže být řeč. Vědci se domnívají, že mohli přesídlit kvůli tajícím ledovcům postupně do jižnějších oblastí. Dosavadní pátrání ale odpověď nepřineslo.

Mizející masy ledu navíc komplikují zvířatům na Antarktidě jejich každodenní zvyky. Tučňák ledovec potřebuje jako základnu pro lov.

„Existuje několik míst v oblasti Antarktidy, u kterých je předpoklad, že jsou v nezvratné situaci. Led na dně taje a nemůžeme dělat nic, abychom to zastavili,“ tvrdí Ken Taylor, jeden z vědců zabývajících se výzkumem tání ledovců na Antarktidě.

Vědci fotografují ledovce ve stejných místech každou hodinu - fotografické smyčky dokazují, že tání nikdy nekončí. I nad jejich prací se vznáší otazník. Peníze na výzkum totiž dochází a úřady s přidělením dalších finančních prostředků váhají.