Irácká policie rozehnala šíitskou demonstraci. Protesty mají sedm obětí

Slzným plynem a gumovými projektily zasáhla irácká policie proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do přísně střežené takzvané zelené zóny v Bagdádu, kde sídlí vládní úřady a zahraniční ambasády. Při střetech přišlo o život pět demonstrantů a dva policisté. Jde o nejkrvavější incident od roku 2015, kdy se začaly konat v Bagdádu šíitské manifestace za lepší veřejné služby spojené s kritikou korupce v politice.

Tisíce demonstrantů, většinou stoupenců vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra, se shromáždily v centru irácké metropole s požadavkem na volební reformy. Jejich přijetí chtějí prosadit ještě před provinčními volbami, které se mají konat v září.

Sadr vs. Málikí

Žádají především důkladnou prověrku v řadách komise, která na volby dohlíží. Sadr členy komise podezřívá z toho, že jsou loajální jeho šíitskému rivalovi, expremiéru Núrímu Málikímu, který je jedním z nejbližších spojenců Íránu v Iráku.

Sadr a jeho stoupenci požadují, aby se provinční volby konaly podle plánu letos na podzim. Někteří iráčtí politici vyzývají k jejich odložení kvůli probíhajícímu boji proti radikální organizaci Islámský stát.