Irácká armáda oznámila, že dobyla celý východní Mosul. Pak zprávu dementovala

Irácké ministerstvo obrany podle televize Al-Džazíra stáhlo zprávu o porážce tzv. Islámského státu (IS) ve východní části Mosulu. Ministerstvo uvedlo, že zprávu vydalo omylem. Dodalo, že vojáci stále svádějí tuhé boje s příslušníky IS ve čtvrti Rášidíja, čistí další čtvrti a bojují s IS v jeho posledních ohniscích odporu.

Ministerstvo původně informovalo, že vojáci vyhnali radikály z IS z jejich poslední bašty východně od řeky Tigris. Nepřítel podle prohlášení ministerstva, z nějž citovala agentura Reuters, „utrpěl těžké ztráty na životech i vybavení“.

Mosul je posledním velkým městem, které IS v Iráku kontroluje. Radikálové jej obsadili v létě 2014 a od té doby odtud před jejich krutou nadvládou uprchlo přes 160 tisíc obyvatel.

Jejich okupace Mosulu měla skončit už v závěru minulého roku. Postup vojáků v městských čtvrtích ale zpomalili odstřelovači, sebevražedné útoky a používání civilistů jako živých štítů.

Řeka Tigris protéká městem od severu k jihu a dělí ho zhruba na poloviny. Armáda začala proti IS v Mosulu bojovat loni v říjnu a ofenzivu vedla z východu, severu a jihu.

Západní polovinu města mají stále islamisté ve svém držení. Nemusí to být však na dlouho, neboť právě k ofenzivě na západní část druhého největšího města v zemi se nyní irácká armáda připravuje.

Irácká armáda se připravuje k ofenzivě na západní část Mosulu (zdroj: ČT24)