Podezřelý Tunisan užíval několik identit, v Itálii jej zavřeli za žhářství

Nový podezřelý: Tunisan bez azylu byl v kontaktu s islamisty (zdroj: ČT24)

Tunisan, který je podezřelý z pondělního vražedného útoku v Berlíně, žil od února v německé metropoli. Policie potvrdila, že měl vazby na islámské radikály. Ačkoliv se o něj zajímalo hned několik bezpečnostních úřadů, muž se pohyboval v Německu rok a půl.

Po mladém Tunisanovi policisté pátrají poté, co našli jeho dokumenty v kamionu, který byl použit jako vražedná zbraň. Muž používal zřejmě až osm různých jmen včetně Anise Amriho. Je mu 24 let a zdržoval se od února hlavně v Berlíně – navštívil ale i západ Německa.

Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jaeger potvrdil spekulace médií, že podezřelý byl v kontaktu s islamisty. Během svého pobytu byl „vysoce mobilní“ a pohyboval se po celé zemi.

Z Tuniska odjel před sedmi lety jako imigrant a strávil čtyři roky v italském vězení - údajně za pokus o žhářství. Oznámilo to tuniské rádio Mosaique s odvoláním na tajné služby a Amriho otce. Bratr a sestra Tunisana podle svých slov nevěří v Amirovu vinu a terorismus odmítají. „Nikdy jsme neměli pocit, že je něco špatně,“ řekla Amriho sestra Nadžúa. „Byli jsme v kontaktu přes facebook, vždy se usmíval a byl šťastný,“ uvedla.

Amriho letos německé úřady sledovaly kvůli možné přípravě loupeže, při které chtěl získat peníze na nákup automatické zbraně. Sledování prý ale bylo pro nedostatek důkazů zastaveno.

Tuniská policie mezitím podle místního listu Aš-Šurúk vyslechla Amriho rodinu. Ta vypověděla, že s ním nebyla v pravidelném kontaktu od doby, co vlast na konci roku 2010 během protivládních nepokojů opustil. Aš-Šurúk uvedl, že Amriho příbuzní žijí v chudých poměrech v severní provincii Kajruván, která je považována za salafistickou baštu.

Mladík se všemožně bránil před vyhoštěním

Muž se dostal do Německa v červenci 2015, v zemi požádal o azyl, ale nedostal ho. Německé úřady se ho prý několikrát marně pokusily poslat zpět – i navzdory tomu, že byl letos v červenci umístěn do vyhošťovací vazby v Ravensburgu. Vyhoštěn ale nakonec nebyl, protože neměl platné doklady a Tunisko odmítlo, že by muž byl skutečně jeho občanem. Nalezené dokumenty byly vystaveny na 21letého Ahmada N.

Média během dne informovala o tom, že Tunisan měl vazby na islamisty. Jäger potvrdil, že se úřady tomuto podezření věnovaly a že v listopadu se o něj zajímalo i protiteroristické středisko GTAZ, jež slouží jako koordinační orgán mezi spolkovými zeměmi a spolkovou vládou. Jäger upřesnil, že muže bezpečnostní složky podezřívaly z přípravy závažného činu, který by ohrozil bezpečnost země.

Tunisana Německo už hledá eurozatykačem. Dokument uvádí, že používal šest identit a uváděl tři národnosti, vedle té tuniské to byla ještě egyptská a libanonská. Eurozatykač uvádí, že muž může být ozbrojený a nebezpečný. Za informace vedoucí k dopadení Amriho nabízí Německo odměnu 100 tisíc eur (2,7 milionu korun).

V západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko měla mezitím začít rozsáhlá operace, úřady ji ale nakonec odložily. Podle médií byly důvodem odkladu gramatické chyby v rozhodnutí o razii, kvůli nimž byl dokument neplatný. Podezřelý údajně krátce pobýval v tamním azylovém centru v Emmerichu.

Při pondělním atentátu, k němuž se přihlásil Islámský stát (IS), zemřelo dvanáct lidí, další desítky utrpěly zranění, jeden je ve vážném stavu.

Útočník se zřejmě zmocnil polského kamionu někdy v pondělí po třetí hodině, kdy řidič naposledy hovořil se svou manželkou. Na těle Poláka se našly i rány nožem, z čehož vyšetřovatelé usuzují, že se v kabině zápasilo.