Z východního Aleppa odjely tisíce lidí. Evakuován byl i místní sirotčinec

Po několika dnech se opět rozběhla evakuace civilistů z Aleppa (zdroj: ČT24)

Z povstalecké části syrského Aleppa během pondělí odjelo několik desítek autobusů s 4500 lidmi. Podle OSN se podařilo evakuovat i desítky dětí z místního sirotčince, řada z nich byla v kritickém stavu. Evakuace byla zahájena minulý týden, ale od té doby ji už dvakrát museli přerušit. Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že zatím bylo z východního Aleppa odvezeno 20 tisíc civilistů.

Obnovu evakuace z Aleppa umožnila dohoda o souběžném odvozu lidí z šíitských vesnic v provincii Idlib, které byly dlouhodobě v obležení opozice. Ráno z nich odjelo prvních deset autobusů, které dovezly šíity do vládní části Aleppa.

Východní část města byla do minulého týdne baštou oponentů Damašku, ale syrská armáda se spojenci v listopadu zahájila ofenzivu a postupně povstalecké čtvrti dobyla. Podle OSN se chce z města dostat 40 tisíc lidí.

Evakuace Aleppa
Zdroj: Reuters

Kolona, která se dala podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) do pohybu v noci, zahrnovala autobusy i sanitky s nemocnými a zraněnými. Ráno dorazila do města Rášiddín, které leží západně od Aleppa a pod kontrolou ho mají povstalci.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR očekává, že by evakuace východního Aleppa mohla být dokončena ještě během pondělí. Podle něj se má konat ve třech etapách. V první má z vesnic Fúa a Kafrája odjet 1250 osob a vláda pak povolí z východního Aleppa odvézt polovinu lidí, kteří chtějí odejít.

Za dalších 1250 šíitů pak bude moci odjet z východního Aleppa zbytek zájemců. Ve třetí fázi má vyjet z Fúy a Kafráji posledních 1500 lidí a výměnou za to bude povoleno odejít 1500 lidem z měst Madájá a Zabadání, jež obléhá syrská armáda a její spojenci. Tato města jsou v provincii Damašek v blízkosti hranice s Libanonem.

Podle arabských televizí do vesnic Fúa a Kafrája odjela v rámci druhé etapy evakuace kolona dalších 15 autobusů.

Evakuace syrských civilistů
Zdroj: Reuters

Z Aleppa se podařilo dostat desítky sirotků

Podle dětského fondu OSN (UNICEF) se podařilo z východního Aleppa evakuovat i 47 dětí, které uvízly v tamním sirotčinci. Některé byly v kritickém stavu. Podle šéfa regionální kanceláře UNICEF Geerta Cappelaereho byly některé děti dehydrované a zraněné.

UNICEF se snaží také dohledat příbuzné těch dětí, které byly evakuovány v minulých dnech a ztratily se. Poskytuje jim lékařskou pomoc a zimní oblečení.

Podle britské stanice BBC byla z Aleppa evakuovaná i sedmiletá Bana Alebedová, která o situaci ve východní části města informovala na svém Twitteru.

OSN pošle do Aleppa pozorovatele, první z nich už jsou na místě

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila vyslání pozorovatelů do Aleppa. S návrhem, aby na evakuaci dohlíželi pozorovatelé OSN, přišla Francie. Rusko chtělo rezoluci vetovat a připravilo vlastní návrh. Nakonec se obě strany shodly na kompromisu.

„Text obsahuje všechny kroky nutné pro bezpečnou a důstojnou evakuaci a přístup k humanitární pomoci pro ty, kteří ve východním Aleppu zůstanou, stejně jako skutečný důraz na ochranu civilistů. To jsou věci, které tu během konfliktu chyběly,“ uvedla americká velvyslankyně u OSN Samantha Powerová. 

Rezoluce zároveň ukládá generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, aby co nejdříve konzultoval se syrskou vládou, povstalci a dalšími zainteresovanými stranami bezpečné podmínky pro pozorovatele. Jak následně uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric, přes 100 humanitárních pracovníků je již na místě připraveno začít monitorovat evakuace z města.

Podle Dujarrice pochází většina těchto pracovníků ze Sýrie. OSN by chtěla do Aleppa přemístit i další pozorovatele z jiných částí země, například z Damašku. „Jsou připraveni se okamžitě přesunout, problémem ale
stále zůstává otázka bezpečného přístupu do oblasti,“ dodal mluvčí OSN. V Aleppu mají fungovat i pozorovatelé z Červeného kříže a ze syrského Červeného půlměsíce.

Pozorovatelé OSN by mohli dohlížet na evakuaci Aleppa (zdroj: ČT24)

Pokud bude evakuace Aleppa dokončena podle plánu, skončí tím důležitá etapa syrské války. Povstalci východní část tohoto průmyslově a obchodně nejvýznamnějšího města země obsadili v roce 2012. O jejich porážku se zasadilo Rusko jako spojenec Damašku, a také spojenecké milice šíitů z Íránu a Libanonu. Získání celého města pod vládní kontrolu je považováno za největší vojenský úspěch syrského prezidenta Bašára Asada za celou válku, jež začala v roce 2011.