Papuu-Novou Guineu zasáhlo silné zemětřesení, v Pacifiku hrozilo tsunami

Mohutné zemětřesení o síle 7,9 stupně zasáhlo Papuu-Novou Guineu. Informovala o tom americká geologická služba (USGS). Místní úřady vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, které o několik hodin později odvolaly. Zatím nejsou informace o hmotných škodách či případných zraněných.

Otřesy podle USGS vycházely z hloubky 103 kilometrů a jejich epicentrum bylo 157 kilometrů východně od města Rabaul na ostrově Nová Británie. Zasáhly severovýchodní provincii Papuy-Nové Guineje Nové Irsko.

Tichomořské centrum pro varování před tsunami uvedlo, že po otřesech hrozí nebezpečná vlna, která by mohla zasáhnout pobřeží Indonésie, Šalamounových ostrovů nebo mikronéských ostrovů Nauru, Vanuatu, Pohnpei, Kosrae a Chuuk. Varování po několika hodinách odvolalo.

Před vlnou tsunami následně varovaly také úřady na Novém Zélandu. „Průběžně sledujeme situaci. V tuto chvíli radíme Novozélanďanům, aby nechodili na pláže, nekoupali se, nevydávali se na výlety a aby sledovali rádio a televizi,“ uvedlo ministerstvo pro civilní obranu. Varování úřady také po několika hodinách odvolaly.

Vydáno pod