Žádný Krym. Nizozemské muzeum má vrátit zlatou sbírku Ukrajině

Soud v Amsterdamu rozhodl, že starověké zlaté předměty vypůjčené nizozemskému muzeu mají být předány Ukrajině, nikoli na Krym. Ukrajinský poloostrov anektovalo v březnu 2014 Rusko. V té době vystavovalo předměty muzeum Allarda Piersona v Amsterdamu. Soud se řídil pravidly UNESCO, podle nichž mají předměty skončit v rukou suverénního státu.

Muzeum Allarda Piersona si na výstavu nazvanou Krym: Zlato a tajemství Černého moře půjčilo 565 historických artefaktů starých až několik tisíciletí z Kyjeva a ze čtyř muzeí na Krymu. Jedná se o skytské umění - šperky, helmice, zbraně či nádoby.

Ukrajinský soud už dříve žádal Interpol, aby zlato umístil na seznam mezinárodně hledaných předmětů.

Smlouvy o vypůjčení podepsali Nizozemci s Ukrajinou, po invazi a politickém převratu v roce 2014 už ale muzea na ukrajinském poloostrově kontroluje Rusko. Ukrajina a krymská muzea se od té doby o sbírku přely.

Kyjev argumentoval tím, že se jedná o státní majetek, nikoli o majetek příslušných muzeí. Zástupci Ukrajiny navíc tvrdili, že vrácení předmětů Ukrajině bylo garantováno podmínkami ve smlouvě, ale i přímo nizozemským ministerstvem zahraničí.

Nizozemský soud nyní rozhodl, že na základě pravidel UNESCO musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není.

Zástupci krymských muzeí se odvolají

Na ukrajinském soudu bude, aby po návratu sbírky na ukrajinskou půdu rozhodl, zda má na vlastnictví předmětů nárok ukrajinské národní muzeum, nebo krymská muzea. Advokátka krymských muzeí už uvedla, že se odvolá. Má na to tři měsíce, zlaté artefakty prozatím zůstanou v Nizozemsku.

Soud v Amsterdamu také rozhodl, že Kyjev musí zaplatit sto tisíc dolarů nizozemskému muzeu za to, že se o předměty celé dva roky staralo.

Kyjev ale rozhodnutí soudu přivítal s nadšením. „Ukrajina vyhrála v každém ohledu,“ podotkla zástupkyně ministra kultury Světlana Fomenková. Krymská archeoložka Valentina Mordvintsevová, která se v případu angažovala, ale zdůrazňuje potřebu povznést se nad politický aspekt věci. „Ty artefakty pocházejí od nás, musí se vrátit na Krym,“ konstatovala.

Jedná se o další politicky motivované špatné rozhodnutí, které je v rozporu se zákonem… Krym se proti rozhodnutí soudu odvolá.
Arina Novoselská
Regionální ministryně kultury na Krymu

Krymský poloostrov Rusko anektovalo v březnu 2014 poté, co se místní obyvatelé v referendu rozhodli pro připojení oblasti k Rusku. Mezinárodní společenství považuje referendum za nezákonné a připojení Krymu k Rusku neuznává.