WHO už se ziky tolik nebojí, bojuje však dále

Virus zika už podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nepředstavuje celosvětovou hrozbu. Globální stav nouze vyhlášený tak pozbyl platnosti. Krizový výbor WHO nicméně zdůraznil, že v boji proti nákaze je nutné dále pokračovat.

Celosvětové varování před virem, který se šíří především v Latinské Americe, platilo déle než devět měsíců, WHO je vydala na počátku února. Předseda nouzové komise David Heymann však zdůraznil, že výzkum viru zůstává pro vědce a lékaře zásadní.

„Virus Zika a s ním související komplikace zůstávají významnou a trvalou výzvou vyžadující intenzivní akce v rámci Světové zdravotnické organizace. Už ale nepředstavuje ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ uvedl Heymann. „Máme co do činění s dlouhodobým a komplexním výzkumem, který jsme zveřejnili teprve minulý měsíc a který přitom musí být využitelný po několik let,“ dodal výkonný ředitel programu zdravotní pohotovosti WHO Peter Salama.

Virus se rozšířil skoro po celé Latinské Americe a odtud i do Evropy, objevil se současně i v Asii. Nejvíce případů zaznamenala Brazílie. Nákaza má u dospělých jen mírný průběh, u lidského plodu ale může způsobit zpomalení vývoje mozku. Celkově bylo onemocnění nahlášeno u novorozeňat ve třiceti zemích světa. „Musíme se vyrovnat se zvládáním neurologických komplikací u dětí i dospělých, otázkami plánovaného rodičovství, zdravotnických systémů a reprodukčního zdraví,“ upozornil Peter Salama.

Virus zika šíří tropičtí komáři a zřejmě i jim příbuzný druh tygřích komárů. Na komáry se vědci zaměřili. Jejich samičky infikují parazitickou bakterií Wolbachia, která neublíží člověku, ale u hmyzu zamezí vylíhnutí vajíček. Zda tato taktika funguje, bude zřejmé zhruba za rok.