Zapojit naši letadlovou loď do náletů v Aleppu? Absurdní, zní z Moskvy

Ruské ministerstvo zahraničí popřelo, že má v úmyslu zapojit svou letadlovou loď Admirál Kuzněcov plující ve Středozemním moři do náletů v Aleppu.  Obavy z toho, že loď mohou Rusové využít i k náletům na Aleppo, vyjádřil v úterý generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg řekl, že skupina lodí okolo ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která míří do Středozemního moře, může být použita k intenzivnějším útokům na civilisty v Aleppu.

Podle vysokého úředníka ruského ministerstva zahraničí Andreje Kelina se ale NATO obává zbytečně. Stoltenbergovy výroky označil za nešťastné. „Naše bojová skupina je ve Středozemním moři. Naše lodě tam byly vždy,“ dodal Kelin.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská ani syrská letadla na Aleppo neútočí už devět dní, s čímž ale nesouhlasí exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Minulé příměří vyhlášené Ruskem ve městě vypršelo v sobotu a podle SOHR od té doby bylo Aleppo terčem nových útoků.

Stálý zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin kritizoval koordinátora humanitárních operací OSN Stephena O'Briena za jeho výroky o Aleppu. O'Brien Rusko a syrskou armádu obvinil z nerozlišujícího bombardování východního Aleppa, aniž upozornil na to, že nálety jsou už několik dní zastaveny, řekl Čurkin. „Máte-li informaci o jakémkoli raketovém nebo bombovém útoku, poskytněte ji,“ sdělil Čurkin na středeční schůzi Rady bezpečnosti OSN.

Při bombardování Hásu byla zasažena škola
Zdroj: ČTK/AP

Při útoku na školu zemřely tři desítky lidí

Dětský fond OSN (UNICEF) se domnívá, že středeční nálet v provincii Idlib, při němž byla zasažena škola a zabito několik desítek civilistů, je vůbec největší útok na školu v Sýrii od začátku války v této zemi v roce 2011. Bílý dům tvrdí, že za útokem stála syrská či ruská letadla, Moskva vinu odmítá.

„Zatím nevíme, jestli to byl Asadův režim, či Rusové, kdo nálet podnikl, ale víme, že to byl jeden z nich,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Rusko říká, že jeho letouny v době útoku nevstoupily do vzdušného prostoru nad školou. Jak uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, na záběrech školy pořízených ruským bezpilotním letounem je vidět poškození, které neodpovídá náletu.

Rusy či Syřany z útoku obvinila i Paříž. „Kdo je za to zodpovědný? V každém případě to není opozice, protože pro shazování bomb potřebujete letadla. Byli to buď Syřané - Asadův režim - nebo Rusové,“ řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je útokem, který by mohl být válečným zločinem, zděšen. V této souvislosti vyzval k okamžitému a objektivnímu vyšetřování všech útoků proti civilistům.

Syrská civilní obrana a exilová SOHR zveřejnily novou bilanci, podle níž ve vesnici Hás v Idlibu zemřelo 35 civilistů. Bylo mezi nimi 22 dětí a šest učitelů. Bomby zasáhly část obývanou civilisty včetně školy.

Výkonný ředitel UNICEF Anthony Lake to označil za úděsné. Podle něj šlo zřejmě o úmyslnou akci, což lze kvalifikovat jako válečný zločin. „Kdy se odpor světa k takovému barbarství shodne v přesvědčení, že je to třeba ukončit,“ řekl Lake. UNICEF letos zaznamenal v Sýrii 38 útoků na školy, při nichž bez započtení středeční bilance zahynulo 32 dětí.