Masivní turecký útok na Kurdy: V Sýrii prý zemřely stovky bojovníků

Turecké letouny uskutečnily poblíž syrského Aleppa 26 náletů na pozice kurdských milic, které podle Turků spolupracují s teroristy. Zemřelo až 200 kurdských bojovníků. Sami Kurdové ale přiznali jen 10 obětí, nálety prý pokračují. Turecká intervence v Sýrii má za cíl také vyhnat radikály z Islámského státu z pohraniční oblasti. Podle Damašku Ankara porušila svrchovanost Sýrie.

Turecká armáda oznámila, že její letouny bombardovaly oblast severně od syrského města Aleppa, kterou milice YPG nedávno obsadily. Při náletech bylo zničeno devět budov, jedno obrněné vozidlo a čtyři další kurdské vozy.

Aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) uvedli, že nálety zasáhly pozice Demokratických sil Sýrie (SDF) ve třech vesnicích, které SDF předtím dobyla z rukou islamistů. Podle samotných Kurdů zemřelo jen deset lidí, desítky dalších pak utrpěly zranění.

Ankara patří k hlavním odpůrcům syrského prezidenta Bašára Asada a do války se zapojila v srpnu. Pomáhá tak mezinárodní koalici v čele s USA, jež útočí na džihádisty ze vzduchu.

Turecko považuje YPG za prodlouženou ruku Kurdské strany pracujících (PKK). Ta už dlouhá desetiletí bojuje za autonomii na jihovýchodě Turecka a Ankara ji označuje za teroristickou organizaci. Turci se tak snaží milice YPG vytlačit z příhraniční oblasti, zatímco Západ je naopak vidí jako cenné spojence v boji proti IS na zemi.

Kurdské milice YPG
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Kurdové pomáhají iráckým silám v osvobozování irácké bašty IS v Mosulu a dříve se výrazným dílem zasloužili o osvobození syrského Kobani na hranici s Tureckem. Na dobytém území na severu Sýrie plánují federální systém s vládou. Ústavu by měli schválit v nejbližší době. Hlavním městem bude Kámišlí.

V rozsáhlých oblastech Íránu, Turecka, Iráku a Sýrie žije odhadem 30 milionů Kurdů. Autonomii získali v roce 1990 v severním Iráku.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com