Do Británie dorazili první nezletilí uprchlíci z Calais

Do Británie dorazila první skupina dětí z přistěhovaleckého tábora ve francouzském Calais. Stejně jako desítky dalších nezletilých migrantů, kteří mají do konce týdne ze severní Francie odjet, mají ve Spojeném království příbuzné. Londýn se rozhodl tyto osamocené uprchlíky přijmout pod tlakem dobročinných organizací a francouzských úřadů, které chtějí improvizovaný a hygienicky nevyhovující tábor zvaný Džungle do konce roku zrušit.

Ve čtrnáctičlenné skupině jsou lidé od 14 do 16 let pocházející ze Sýrie, Súdánu, Afghánistánu, Eritreje a Etiopie, sdělil představitel britské humanitární organizace Citizens UK a bývalý arcibiskup z Canterburry Rowan Williams. Nebyl ale s to upřesnit, kolik dětí nakonec přijede celkem. Ani úřady se nevyjádřily ke zprávám v médiích, že Británie přijme více než 300 dětí.

Podle BBC se úřady nejprve zaměřují na osamělé nezletilce, kteří mají na základě zákonů Evropské unie právo připojit se ke svým příbuzným v Británii. Zahájen bude také další registrační proces pro děti, které v Británii nemají rodinu, ale spadají do kategorie takzvaných zranitelných osob.

První skupina nezletilých uprchlíků z Calais dorazila do Británie
Zdroj: Reuters

Londýn se přijetí jakýchkoli běženců z Calais dlouho bránil s tím, že migranti musejí podle pravidel EU požádat o azyl v první bezpečné zemi, do níž se dostanou. Ale v případě dětí může být podle BBC tato žádost přenesena do jiné země, pokud tam tyto děti mají rodinné příslušníky.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová nedávno ujistila, že vláda se snaží jednat co nejrychleji, aby bylo do Británie dopraveno co nejvíc dětí před uzavřením tábora francouzskými úřady. Odborníci OSN a aktivisté minulý týden uvedli, že mezi zhruba 9000 obyvateli tábora žije téměř 1300 nezletilých imigrantů bez rodin.

Události: Džungle v Calais má do konce roku zmizet (zdroj: ČT24)

V Calais roste nervozita

V samotné Džungli kvůli blížící se likvidaci tábora roste nervozita a opět začíná docházet ke střetům. Převaděči se na poslední chvíli snaží dostat do uplacených kamionů co nejvíc uprchlíků a samotní běženci dávají průchod frustraci.

Kolem tábora v Calais roste čtyřmetrová zeď
Zdroj: Reuters

Nevybíravé způsoby převaděčů poznal na vlastní kůži i čtrnáctiletý Wasál. „Na životě lidí jim vůbec nesejde. I tak malému člověku, jako jsem já, jsou schopní ublížit, aby ho připravili o peníze. V noci útočí na stany a berou z nich všechno, co v nich máte,“ stěžuje si chlapec původem z Afghánistánu.

Vedle tábora vyrůstá čtyři metry vysoká zeď, která má uprchlíkům zatarasit cestu ke kamionům jedoucím do přístavu. Čím dál víc lidí proto dobrovolně odjíždí z Calais do jiných částí Francie.