Německo má desítky tipů k hledanému Syřanovi, zatím pátrá bezvýsledně

Německo pátrá po Syřanovi podezřelém z plánování útoku (zdroj: ČT24)

Německá policie stále hledá mladého Syřana, kterého podezírá z plánování bombového útoku. Džábir Bakr žil ve městě Chemnitz (Saská Kamenice) nedaleko českých hranic. V bytě měl stovky gramů silné výbušniny. Policie varuje, že podezřelý může mít u sebe zbraň či výbušninu. Mluvčí saské kriminální policie uvedla, že hledaný Syřan přišel do Německa před několika měsíci a měl status uprchlíka.

Německá policie v sobotu zadržela tři muže, kteří byli s podezřelým v kontaktu. V neděli stanuli před soudem. Dva propustili, na třetího z nich byla uvalena vazba kvůli podezření ze spoluúčasti na přípravě protistátního násilného činu. Jde o Syřana, který byl nájemcem bytu v Chemnitzu.

Policie v Chemnitzu v neděli spolu se speciální jednotkou prohledala v rámci pátrání další byt. Podle mluvčího saské kriminální policie nešlo o žádný zásah. Nasazení speciální jednotky nicméně zdůvodnil tím, že ve hře jsou výbušniny. Prohledaný byt byl jednou z několika kontaktních adres hledaného Syřana, které policie jednu po druhé prověřuje.

O spolupráci při pátrání po dvaadvacetiletém Džábiru Bakrovi v sobotu němečtí policisté požádali i české kolegy. Informace o tom, že by byl Bakr v Česku nebo sem směřoval, ale nemají. Podle mluvčího českého policejního prezidia Davida Schöna byl na muže vydán evropský zatýkací rozkaz. „Všechny hlídky v terénu mají informace o tomto muži, ale není žádný předpoklad nebo indicie, že by se pohyboval na území České republiky,“ řekl Schön.

Německá policie je zatím neúspěšná

Německá policie už dostala přes 80 tipů, žádný z nich ale nevedl k zadržení pachatele. „Zatím nemáme žádné nové informace k případu,“ uvedl ráno mluvčí policie v Drážďanech. Dodal, že ve čtvrti v Chemnitzu je policistů stále mnoho.

Německá policie na sídlišti v Chemnitzu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Právě tam policie našla v bytě podezřelého několik stovek gramů výbušniny mnohem silnější než trinitrotoluen (TNT). Nyní experti zjišťují, zda nejde o stejnou látku, která byla použita při atentátech loni v listopadu v Paříži a letos v březnu v Bruselu. Byl jí triaceton triperoxid (TATP).

Kvůli operaci na chemnitzkém sídlišti Fritze Heckerta, kde žije mnoho migrantů, policie v sobotu evakuovala asi stovku lidí. Většina z nich se mohla v noci vrátit domů. Dům, kde policie výbušninu našla, zůstává uzavřený.

Podle některých informací měl Bakr plánovat útok na letiště

Dvaadvacetiletý Syřan Džábir Bakr měl podle informací německé civilní kontrarozvědky plánovat bombový útok. Co bylo jeho cílem, ale není jasné. Podle některých informací z tisku mohlo být terčem letiště v Berlíně. V sobotu Německo zvýšilo bezpečnostní opatření na obou tamních letištích Schönefeld i Tegel, kde také probíhají od soboty kontroly aut a autobusů.

Policie zveřejnila fotku hledaného muže
Zdroj: Reuters

V sobotu policie zadržela tři muže, kteří byli s podezřelým Syřanem v kontaktu. Dva zatkla na hlavním nádraží v Chemnitzu a jednoho na sídlišti Fritze Heckerta. Podle mluvčího zemské kriminální policie by proti nim mělo být zahájeno vyšetřování kvůli podezření z přípravy protistátního násilného činu, za který hrozí tresty od šesti měsíců do deseti let vězení.