Útok na bruselské policisty: Pachatel měl zřejmě vazby na džihádisty

V Bruselu byli pobodáni dva policisté. K incidentu došlo ve čtvrti Schaerbeek. Právě tam si džihádisté, kteří stáli za březnovými atentáty, zřídili továrnu na bomby. Belgičtí státní zástupci mluví o možném teroristickém činu. Policie útočníka zneškodnila a zatkla. Belgičan Hicham D. má zřejmě vazby na džihádisty, kteří před časem odjeli bojovat do Sýrie.

Muž napadl policisty na rušné silnici Lambermont ve čtvrti Schaerbeek. Jednoho zranil v oblasti břicha, druhého na krku, stav žádné z obětí není vážný. Podle belgických médií muž vytáhl nůž poté, co po něm policisté chtěli průkaz totožnosti. Během útoku nic neřekl.

Místo činu v Bruselu
Zdroj: ČTK/AP/Olivier Matthys

Policie ho následně střelila do nohy a zatkla. Podle listu Libre Belgique ještě stihl při potyčce jednomu z policistů zlomit nos. Informace o tom, zda šlo o terorismus, se různí. Případu se ujal federální prokurátor. „Nemám žádný důkaz, který by vedl tímhle směrem,“ sdělil nejprve jeho mluvčí agentuře AFP. Později ale obrátil: „Máme všechny důvody se domnívat, že šlo o teroristický útok.“ 

Pachatelem je 43letý belgický občan Hicham D., jehož policie zná a domnívá se, že byl ve spojení s radikály, kteří odjeli bojovat do Sýrie. Bezpečnostní síly ho zmiňují v některých bývalých případech terorismu. Při prohlídce jeho bytu se nenašly výbušniny ani zbraně.

Do roku 2009 sloužil v belgické armádě a je boxerem. V roce 2004 kandidoval pod jménem Hicham Diop v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která už zanikla. Úřady přesto útočníka nevedly na seznamu nebezpečných osob, poznamenal deník La Dernière Heure.

Anonym hrozil bombami na nádražích

K útoku došlo jen pár hodin poté, co bylo evakuováno bruselské vlakové nádraží kvůli anonymní hrozbě, že je na místě bomba. Policie oblast prohledala, ale nenašla nic neobvyklého, a tak nádraží ve tři hodiny odpoledne opět otevřela.

Ve čtvrti Schaerbeek se zdržovalo několik podezřelých radikálů, kteří stáli za březnovými bombovými atentáty v belgické metropoli. Ty stály život 32 osob. Dalších 300 lidí utrpělo zranění. Belgie je od té doby v pohotovosti. V Bruselu se pohybovali také atentátníci z Paříže.

V další islamisty oblíbené čtvrti Molenbeek byli začátkem září zraněni dva policisté, které se snažil pobodat muž severoafrického původu. Státní zástupce ale tehdy sdělil, že neexistuje žádný důkaz, že by měl dotyčný vazby na radikály.