Němci se postavili Ankaře: Komika za vulgární báseň o Erdoganovi nepotrestají

Německé úřady zastavily trestní stíhání satirika Jana Böhmermanna, který ve veřejnoprávní televizi ZDF svou vulgární básní zesměšnil tureckého prezidenta. Ten pak požadoval umělcovo potrestání.

Úřad státního návladního v Mohuči oznámil, že satirikovu „trestnou činnost nelze s potřebnou jistotou prokázat“. „Státní zastupitelství rozhodovalo, jestli šlo o umění, nebo o urážku. A rozhodlo se evidentně pro první případ,“ poznamenal zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Homosexuál, zoofil… Komik nenechal na Erdoganovi nit suchou

Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a vylíčila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála. Přirovnal ho rovněž k Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangovi Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou.

Německý komik básní reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku – hlavně v souvislosti s křesťany a kurdskou menšinou. Že akce nemusí zůstat bez následků, si dobře uvědomoval. „Co se chystám přečíst, není povoleno. Pokud by se to četlo na veřejnosti, bylo by to v Německu zakázané,“ podotkl satirik, než se pustil do turecké hlavy státu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Na Facebooku se pak „omluvil“. „Pokud jsem během naplňování své koncesionáři placené vzdělávací mise zranil city opravdových demokratů, prosím pokorně o odpuštění,“ uvedl komik, který je velmi oblíbený mezi německou mládeží.

Merkelová mluvila o svobodě slova, souhlas ke komikově stíhání ale vláda dala

Erdogan požadoval po Berlínu komikovo potrestání. Souhlas k jeho trestnímu stíhání nakonec dala německá vláda. Komikovi hrozila pokuta nebo až pětileté vězení. Na kancléřku Angelu Merkelovou se kvůli tomu snesla vlna kritiky, i když zdůrazňovala, že svobodu vyjadřování a tisku garantuje německá ústava a že tyto hodnoty mají ve společnosti mimořádný význam.

Kabinet argumentoval tím, že v právním státu má o porušení zákona rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda.

Občanskoprávní řízení pokračuje

Böhmermannův umělecký počin ale ještě bude předmětem občanskoprávního řízení, které začne 2. listopadu před zemským soudem v Hamburku. Erdogan se domáhá, aby byl celý text posměšného díla zakázán. Soud už v květnu předběžným opatřením satirikovi zakázal veřejně opakovat velké části básně.

Německo-turecké vztahy jsou napjaté poté, co německý Spolkový sněm označil začátkem června masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu. Poslanci při projednávání rezoluce zdůraznili, že nechtějí obviňovat současnou vládu Turecka, které je nástupnickým státem Osmanské říše. Turecký prezident ale varoval, že rozhodnutí Bundestagu bude mít vážné dopady na vztahy obou zemí.

obrázek
Zdroj: ČT24

V polovině srpna navíc zveřejnila veřejnoprávní televize ARD utajené prohlášení ministerstva vnitra, v němž se uvádí, že Ankara dlouhodobě spolupracuje s islamisty a teroristy na Blízkém východě. V době vlády prezidenta Erdogana prý vazby sílí.

Německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle také nedávno zažalovala tureckou vládu a žádá vydání záznamu rozhovoru s tamním ministrem mládeže a sportu. Jeho úřad materiál zabavil, protože se mu nelíbily otázky týkající se práv žen nebo čistek po nezdařeném puči.