Kolem Džungle v Calais roste zeď. Navzdory tomu, že má být tábor zrušen

Události: Kolem Džungle roste nová zeď (zdroj: ČT24)

Dětský fond OSN vyzval Velkou Británii, aby se postarala o osamělé děti, které přežívají v divokém uprchlickém táboře nedaleko Calais a stejně jako ostatní jeho obyvatelé se snaží dostat na ostrovy. Londýn však jakoukoli odpovědnost za tyto lidi odmítá. Francouzské úřady chtějí takzvanou Džungli do konce roku vyklidit, přesto staví dál čtyřmetrovou zeď, která má migranty zastavit.

Kilometr dlouhá zeď má prodloužit ploty, které už teď uprchlíkům stojí v cestě do vytoužené Anglie. Podle kritiků se tím celý problém posune jen o kilometr dál. Kromě toho nechápou, proč se zeď vůbec staví, když se má tábor zrušit.

Samotní běženci navíc tvrdí, že je nezastaví ani zeď, ani stržení Džungle. „Když je vyhodíte, stejně si najdou cestu jinudy, třeba v Belgii nebo v Nizozemsku. Prostě projdou. Devět tisíc lidí se nedá kontrolovat,“ ujišťuje súdánský uprchlík Hassan Jozolee.

Belgičané už teď mají s uprchlíky problémy. Před několika dny francouzští policisté chvíli vyslýchali své belgické kolegy, kteří podle nich sami odvezli na společnou hranici skupinu běženců, aby je poslali do Calais.

„To, co se stalo, je samozřejmě nepříjemné a jenom to dokazuje, že obyčejný policista v terénu je oběť,“ říká mluvčí belgických policejních odborů Vincent Houssin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úřady hledají místo pro tisíce lidí

Za oběť politického boje se považuje i vláda. Do zimy chce pro běžence sehnat devět tisíc míst ve zbytku země. Dokud úředníci jednali přímo s obcemi, vše prý probíhalo v klidu. Jakmile se plán zveřejnil, opozice ho začala kritizovat a některé obce teď odmítají uprchlíky přijmout.

Je mezi nimi i Allex na jihu Francie. Na tamním hradě už přitom první migranti našli útočiště.„Tichá většina, což nejsou nezbytně lidé, kteří křičí na ulici, mi řekla: 'Pane starosto, víme, že rada nic moc nezmůže a že to přišlo shora, ale musíš nás bránit a chceme se na rozhodování podílet',“ líčí starosta Gérard Crozier.

Korsika má výjimku, Paříž jí uprchlíky nepošle

I jinde je hledání míst pro uprchlíky složité. O některých oblastech úřady radši vůbec neuvažovaly. Je mezi nimi i Korsika, vláda se rozhodla udělit odbojnému ostrovu výjimku. Mimo jiné i proto, že se tady nedávno několikrát střetli místní s přistěhovalci.

V srpnu zde došlo na zranění i na vypálená auta. Soud celou věc řešil jako výtržnost, která neměla rasistickou souvislost. Přesto se vláda obává, že by na Korsice uprchlíci znamenali problémy. Zdejší ilegální nacionalisté v létě varovali radikální muslimy, že jakýkoli pokus o atentát si s nimi vyřídí po svém a bez milosti.