V Drážďanech vybuchly dvě bomby. U mešity a před konferenčním centrem

V saských Drážďanech explodovaly v pondělí večer dvě improvizované nálože. Jedna byla umístěna u mešity, druhá na terase kongresového centra. Během výbuchů nebyl nikdo zraněn, výše škod dosud není známa. Drážďanská policie je v pohotovosti, zejména vzhledem k tomu, že o víkendu město i celé Německo čekají oslavy 26. výročí sjednocení.

První bomba explodovala krátce před desátou hodinou večerní u vchodu do mešity. V době výbuchu se tam nacházel imám s manželkou a dvěma syny. Nikdo z nich nebyl zraněn.

Policie při ohledání místa zajistila zbytky improvizované nálože. Podle imáma se jednalo o šest lahví naplněných hořlavou látkou.

Asi dvacet minut po prvním výbuchu následovala exploze na terase mezinárodního kongresového centra. Ani tam nebyl nikdo zraněn. „Exploze roztříštila skleněnou krychli, která byla součástí otevřené terasy,“ oznámil drážďanský policejní mluvčí Thomas Geithner. Kvůli zajištění místa policie evakuovala bar v přilehlém hotelu Maritim.

„V pondělí má v tomto kongresovém centru proběhnout veřejná akce v souvislosti s oslavami dne německé jednoty, které se má účastnit i prezident Joachim Gauck,“ dodal zpravodaj ČT v Německu David Černohorský.

Podle policejního prezidenta Horsta Kretzschmara je jisté, že spolu obě události souvisejí. „I když dosud nemáme žádné vodítko ohledně odpovědnosti, musíme při vyšetřování začít xenofobním motivem,“ dodal. Kromě toho policie nevylučuje spojitost s nadcházejícími víkendovými oslavami německého státního svátku.

V okolí drážďanských mešit a islámského centra jsou posílena bezpečnostní opatření.

obrázek
Zdroj: ČT24

Drážďany jsou kolébkou protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které zde vzniklo na podzim 2014. Vrcholu obliby dosáhla Pegida loni v lednu, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba 20 tisíc lidí a odnože hnutí vznikaly i v dalších německých městech.

Příliv více než milionu migrantů do Německa v loňském roce zvýšil v zemi sociální napětí, zvlášť ve východním Německu, kde bylo zaznamenáno několik větších útoků na ubytovny pro uprchlíky.