Místo, kde uprchlíkům zlepšují život i české projekty

Česká republika rozšiřuje humanitární pomoc syrským uprchlíkům. Do jordánského tábora Zátarí putovalo od ministerstva vnitra přes 40 milionů – jedním z brzkých výsledků je elektrifikace obřího areálu. Nyní se Češi chystají na další projekt v táboře Azraq. Kde a jak české peníze pomáhají,  zjišťoval zpravodaj Jakub Szántó.

Díky českému projektu nyní táborem na severu Jordánska proudí elektřina stabilně osm hodin. „Přineslo to obrovskou změnu kvality života, protože díky projektu elektrifikace mají lidé v táboře elektřinu garantovanou pravidelně,“ dodává velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík.

České peníze jsou ale v uprchlické metropoli Zátarí vidět i u menších počinů. V takzvané Oáze míru se učí mladé ženy i muži řemeslo nebo zacházení s počítačem, nedaleko také nově stojí hřiště s umělým trávníkem.

Z české pomoci se tak mohou uprchlíci realizovat i ve skromných podmínkách. „Jsem moc rád, že jsem si mohl ten kurz v luteránském centru udělat. Díky němu jsem si otevřel podnik a teď můžu živit svou rodinu,“ říká Ahmed Šaháde. Díky projektu se naučil stříhat i holit – elektřina pak umožnila otevření malého salonu.

Český vklad v uprchlickém táboře Zátarí (zdroj: ČT24)

Jak dodává Michaela  Stachová z organizace Diakonie, podobné kurzy se týkají zhruba 500 rodin. Ministerstvo zahraničí na to přispělo částkou 2,5 milionu korun. 

Už takřka jistý krach americko-ruského plánu na příměří - mimo jiné znamení, že téměř pět milionů běženců bude zřejmě dál odkázáno na pomoc světa. Česká vláda letos na humanitární pomoc určila celkem 73 milionů korun.