Porošenko v OSN obvinil Rusko z hybridní války a šíření lží

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se při svém projevu před Valným shromážděním OSN tvrdě opřel do Ruska. Moskvu obvinil z vedení hybridní války proti Ukrajině a ze sabotáže vyšetřování předloňské katastrofy malajsijského letadla nad Donbasem. Porošenko vyzval k omezení práva veta při zvažované reformě Rady bezpečnosti OSN, ve které dosud toto právo má pět stálých členů včetně Ruska.

Rusko financuje a koordinuje boj donbaských separatistů a Ukrajina má o tom nezvratné důkazy, řekl Porošenko. Moskva na Ukrajinu dál posílá vojáky a zbraně přes hranice, které Ukrajina nekontroluje. Rusko přitom tvrdí, že v Donbasu žádní ruští vojáci nejsou. „Ani sovětští vůdci by nemohli soupeřit s tak zjevnou lží, kterou Rusko šíří,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Válka si vyžádala už deset tisíc obětí, v Donbasu a v Rusku jsou stovky ukrajinských zajatců, Rusko zadržuje dokonce i děti, prohlásil Porošenko. Svět si musí přiznat, že při dodržování takzvaného budapešťského memoranda z roku 1994 selhal, uvedl ukrajinský prezident s odkazem na dokument, který měl garantovat nedotknutelnost ukrajinských hranic.

Příslušník proruských skupin v Donbasu
Zdroj: Reuters

Ukrajina plní svou část minské mírové smlouvy, je čas, aby svou začalo plnit Rusko a jeho donbaští svěřenci, konstatoval prezident. Na obsazeném Krymu se podle jeho slov politický a právní systém změnil v nástroj represe, obětí jsou především krymští Tataři.

Porošenko vyzval členské státy OSN, aby vzhledem ke krymské anexi neuznaly platnost nedávných ruských parlamentních voleb. Ukrajinský parlament už příslušnou rezoluci schválil, řada evropských států včetně Česka odmítá uznat platnost ruských voleb na Krymu, nikoli v Ruské federaci.