Dvojice bratranců odsouzena v USA za podporu IS a plánování útoku

Voják a jeho bratranec dostali ve Spojených státech trest 30, respektive 21 let vězení za podporu tzv. Islámského státu. Minimálně jeden z nich navíc plánoval útok proti objektu armády USA. Oba muže pomáhali usvědčit tajní agenti, kteří se vydávali za islamisty.

Čtyřiadvacetiletý člen národní gardy, která patří k pozemnímu vojsku, Hasan Edmonds a 31etý Jonas Edmonds podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) neváhali poskytovat islamistům rady, jak bojovat a porazit americkou armádu. Chtěli také zaútočit na základnu Joliet ve státě Illinois, kde Hasan sloužil.

FBI je usvědčila pomocí nastrčených agentů, kteří se vydávali za bojovníky Islámského státu. Hasan Edmonds a Jonas Edmonds jednomu fiktivnímu islamistovi řekli, aby jim pomohl s útokem, který by zabil 100 až 150 lidí. Byli zatčeni loni a přiznali se, že podporují IS.

„Pokud by bezpečnostní síly nezasáhly, tento útok (vojáka a jeho bratrance) by mohl být srovnatelný s útoky, které se na pozadí IS uskutečnily například v Paříži,“ uvedl podle ministerstva spravedlnosti prokurátor Barry Jonas.

Sídlo FBI
Zdroj: Genevieve Cocco/Sipa Press/ISIFA

Voják se navíc agentu v utajení svěřil, že kvůli kontaktům s IS plánuje odjet na Blízký východ – falešného islamisty-agenta se poté tázal o radu, jak se nejlépe dostat na území ovládaném islamisty v Iráku.

Druhý mimo jiné třeba zmínil, že kvůli proniknutí na základnu Joliet shromažďoval uniformy svého bratrance.

K zatčení Hasana Edmondse došlo na chicagském letišti Midway v okamžiku, kdy se chystal odcestovat do Káhiry. Jonas ho na letišti vysadil a posléze měl přijet do jeho bytu vyzvednout uniformy k plánovanému útoku na základně. Právě on krátce vypovídal před soudem a prohlásil, že agenti v utajení ho k usvědčujícím výrokům „naváděli a provokovali“. Jeho právník pak dodal, že oba muži nikdy neměli v úmyslu útoky skutečně provést.

Vydáno pod