Jednotné Rusko vyhrálo parlamentní volby, odhady mu přisuzují 44,5 % hlasů

Volby do ruské Státní dumy vyhrálo pro-kremelské Jednotné Rusko. Podle prvních odhadů získalo 44,5 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů státní instituce pro výkum veřejného mínění VCIOM. Křesla v Dumě získali pravděpodobně ještě nacionalisté, komunisté a Spravedlivé Rusko. Volby provázela nižší účast než před pěti lety.

Přestože Jednotné Rusko jasně vyhrálo, oproti volbám z roku 2011 si ale zřejmě pohorší. Tehdy získalo necelých 50 procent hlasů. Letos druhá Liberálně-demokratická strana Ruska získala zhruba 15,3 procenta hlasů, tedy přibližně stejně jako třetí Komunistická strana Ruské federace s 14,9 procenta. Do Státní dumy se podel všeho dostalo ještě Spravedlivé Rusko, které má podle odhadů 8,1 procenta. 

Putin označil zveřejněné odhady za dobrý výsledek. Podle něj lidé hlasovali pro vládnoucí Jednotné Rusko, i když země zažívá těžké časy. Podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa je spíše správná druhá varianta. „Hlavně za ty poslední dva roky, po tom krymském syndromu, který sjednotil všechny sankce. A ta rétorika té obklíčené pevnosti, kdy všichni nám ubližují a všichni nás chtějí rozdrdit, tak to mobilizuje. Je také vidět, že všechny strany, které prošly do parlamentu, tak za tímhle tím koncensem naprosto stojí,“ říká Soukup.

Je otázkou, zda výsledek hlasování je dán tím, že mnoho Rusů prostě již ve změnu nevěří , protože oni ani o ní nepřemýšlí, anebo bytelně srdcem věří Putinovi.

Volby provázela nižší účast

Volby provázela nižší účast než před pěti lety. Dvě hodiny před uzavřením volebních místností odevzdalo svůj hlas zhruba 40 procent voličů, zatímco v roce 2011 činila v tu dobu účast 51 procent. Mimořádně nízká účast byla v Moskvě a v Petrohradu. V ruské metropoli volilo dvě hodiny před koncem hlasování 29 procent lidí, ve druhém největším ruském městě dokonce jen 20 procent.

Volby v Rusku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Stejně jako v roce 2011 provázely i letošní volby podezření z podvodů. Předsedkyně centrální volební komise Ella Pamfilovová během dne připustila, že kvůli údajným manipulacím by mohly být anulovány výsledky voleb v Altajském kraji na Sibiři. Tamní kandidát liberální opoziční strany Jabloko agentuře TASS řekl, že za staré lidi, kteří by patrně nepřišli k volbám, zde hlasovali mladí. Pamfilovová ale později uvedla, že záběry předložené Jablokem žádné falšování nedokázaly.

Pamfilovová: Není důvod anulovat výsledky v žádném z volebních obvodů

Pamfilovová pak i po uzavření volebních místností sice přiznala, že hlasování nebylo zcela korektní a v některých volebních místnostech se potvrdily zprávy o podvodech. Podle ní ale není důvod anulovat výsledky v žádném z volebních obvodů.

Jednotné Rusko vyhrálo parlamentní volby (zdroj: ČT24)

Každopádně nevládní monitorovací středisko Golos dostalo zhruba 1500 stížností na údajné nedostatky. Většina podnětů se týká porušení práv pozorovatelů a volebních úředníků, několikanásobného hlasování jedním voličem nebo také svážení voličů k volebním místnostem. Nejvíc stížností eviduje Golos v Moskvě, v Moskevské oblasti a ve Stavropolském kraji na severním Kavkaze.

Napětí provázelo hlasování na Ukrajině, která nesouhlasí s tím, že se volby konají i na anektovaném Krymu. Zhruba dvacet aktivistů protestovalo u ruské ambasády v Kyjevě proti tomu, aby na zastupitelském úřadě hlasovali Rusové žijící na Ukrajině. Na místě dokonce došlo k potyčkám mezi ukrajinskými aktivisty a ruskými voliči, policisté několik lidí zatkli.

Události: Parlamentní volby v Rusku (zdroj: ČT24)