Policista v Ohiu zastřelil černošského chlapce, který měl airsoftovou pistoli

Policista v Ohiu zastřelil třináctiletého černošského chlapce (zdroj: ČT24)

Policista v americkém Ohiu zastřelil třináctiletého afroamerického chlapce Tyreeho Kinga, který vytáhl airsoftovou pistoli. Vedení policie ve městě Columbus postavilo strážníka mimo službu. Teď vyšetřuje, jestli střílel oprávněně. Případ vyvolal velký ohlas veřejnosti.

Incident se odehrál ve středu večer. „Dostali jsme zprávu na nouzovou linku o ozbrojené loupeži. Na místo byly vyslány hlídky. Když tam dorazily, viděly muže, kteří odpovídali popisu podezřelých,“ popsala šéfka policie ve městě Columbus Kim Jacobsová. Policisté se snažili s muži mluvit, ti ale reagovali útěkem.

Třináctiletý Tyree King byl zastřelený poté, co na policistu vytáhl airsoftovou pistoli. Policista se domníval, že King je jedním z pachatelů loupeže. Policie událost prověřuje a vyzývá veřejnost, aby byla trpělivá, dokud nebude vyšetřování u konce.

Rodina mladíka se obrátila na právníka

„Vyšetřování bude nějakou dobu trvat. Musíme si být jistí, že jsme tomu věnovali dostatek času. Chceme mít na incident správné odpovědi a nedělat ukvapené závěry. Nedovolím ale tomuto policistovi, aby se znovu vrátil do služby, pokud nebudu věřit, že je schopný dělat svou práci správně,“ dodala Jacobsová.

Šéfka policie ve městě Columbus Kim Jacobsová
Zdroj: ČTK/AP/FRED SQUILLANTE

Rodina chlapce je incidentem otřesená a obrátila se na právníka. „Všechno, co chceme, je spravedlivé a čisté prošetření střelby. Pro rodinu je to tragédie, ztratila svého syna. Jestli něco s jistotou víme, tak to, že byl zavražděn. Zda měl policista skutečný důvod na něj vystřelit, nebo to byla chyba, to se dozvíme později,“ uvedla právnička rodiny zastřeleného chlapce Chanda Brownová.

Naše posedlost zbraněmi je jako epidemie, uvedl starosta města

Starosta města Columbus Andrew Ginther vyjádřil znepokojení nad celou situací. Podle něj dostupnost zbraní vede k násilí v amerických městech. „S touto zemí je něco špatně. Naše posedlost zbraněmi a násilím je jako epidemie, která se dostala do našich ulic a kvůli které musel zemřít třináctiletý chlapec,“ řekl starosta.

Incident je tak dalším v řadě kontroverzních úmrtí černochů při policejních zásazích. Smrt Kinga přichází téměř dva roky potom, co jiný policista zastřelil dvanáctiletého afroamerického chlapce Tamira Rice, který si hrál s replikou zbraně v parku.

Vydáno pod