Turci poslali Syřanům jídlo i hračky, klid zbraní se až na výjimky dodržuje i v Aleppu

Do Sýrie vjely první turecké kamiony s humanitární pomocí. Rusko už pomáhá zajistit zásobovací trasu do Aleppa. Damašek ale odmítá tureckou pomoc přijmout, pokud nedojde ke koordinaci s OSN. Ta zatím s dodávkami zásob váhá - čeká, jestli se příměří nezhroutí. Klid zbraní je až na výjimky dodržován už skoro celý den. V Sýrii zemřelo od 18. března 2011 celkem 301 781 lidí, oznámili v úterý aktivisté ze SOHR. Reálně ale odhadují počet obětí na 430 tisíc.

Celonárodní příměří zprostředkované Spojenými státy a Ruskem přineslo v prvním dni naději. Syrská armáda slíbila, že přestane válčit minimálně na týden. Podle aktivistů ze SOHR došlo v prvních hodinách jen ke sporadickému porušení klidu zbraní například u Hamá nebo Damašku.

Vládní bombardování bylo hlášeno rovněž z Dará, Idlíbu a Aleppa, později se ale situace uklidnila. Ruská armáda tvrdí, že příměří opakovaně porušili syrští povstalci podporovaní Američany. Klid zbraní je ale podle Moskvy v zásadě dodržován. Stejný názor má i Washington. Podle zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury násilností za poslední den významně ubylo a konvoje s pomocí OSN se tak budou moci začít do země přesouvat velmi brzy.

Během těch sedmi dnů lze očekávat primárně dvě věci: jakousi humanitární činnost, zásobování civilistů v obklíčených městech, ale i přeskupování sil jednotlivých hráčů. Všichni využijí čas k tomu, aby se občerstvili, přeskupili síly a znovu se vydali do boje.
Josef Kraus
politolog

Obecně nyní v Sýrii panuje klid na všech frontách, zvláště v oblastech Damašku, Aleppu či Idlibu, řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Syrská armáda ale obvinila povstalce, že příměří porušili v Aleppu, když ostřelovali zásobovací trasu Castello, a v Homsu, kde odstřelovači útočili na armádní stanoviště.

Ruská armáda uvedla, že v oblasti Aleppa bylo od zahájení příměří zabito šest osob a dalších deset utrpělo zranění. Kromě toho dva syrští vojáci byli usmrceni a jeden zraněn při povstaleckém ostřelování právě ulice Castello, která vede do rebely držených částí Aleppa.  

Saúdská Arábie, která je stoupencem syrských rebelů bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada, příměří v Sýrii uvítala. Jak dodala, doufá, že povede k obnovení mírových rozhovorů, které byly dříve přerušeny kvůli obnoveným bojům.

I lidé z Aleppa příměří vítají. Klíčové město je už roky rozdělené na povstaleckou část a část ovládanou syrským režimem. Během posledních 40 dnů zemřelo podle lidskoprávních organizací v bojích o Aleppo na 2000 lidí včetně 160 dětí.

„Příměří by bylo opravdu dobré, pokud nás ozbrojenci nenapadnou a neublíží nám,“ konstatoval Abu Abdo z Aleppa. „Radikálové se o to nestarají, oni na nás zaútočí a nezabývají se žádnými dohodami o příměří. Doufáme, že se věci zlepší a Bůh dá, že armáda zvítězí,“ podotkl jiný z místních obyvatel Khaled.  

Taktická pauza?

„Země je po pěti letech konfliktu zdevastovaná. Mluví se o 290 tisících obětí, bilionových škodách. Mám ale pocit, že proto, že je hráčů na poli tolik a každý má jiné zájmy, mír nebude dlouhodobý,“ prohlásil koordinátor humanitárních programů Tomáš Kocián z organizace Člověk v tísni.

Mnoho komentátorů z místa tvrdí, že jde o taktickou pauzu, sdělil novinář ČRo Plus Pavel Novotný: „Obě strany se vzájemně osočují z toho, že uzavřely příměří jen proto, aby se vojensky přeskupily a aby si doplnily materiál, zbraně a podobně. Na druhou stranu Rusko má velký, až principiální vliv na vládu syrského prezidenta Bašára Asada a není náhodou, že za něj velmi často mluví. Nicméně sám ruský ministr zahraničí Lavrov řekl, že není schopen zajistit stoprocentní příměří.“

Chceme, aby mír nad Sýrií zavládl permanentně, ne jenom na pár dní a pak zase začít válku.
Calm Nouri
obyvatel Damašku

Člověk v tísni má připravené zásoby pro desetitisíce Syřanů

Humanitární organizace nyní doufají, že budou moci dopravit zásoby do dlouhodobě obléhaných oblastí, kde Syřanům chybí jídlo i léky. Na dvacet humanitárních kamionů už poslalo do země Turecko. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že Ankara chce v koordinaci s OSN do Sýrie dopravit 30 nákladních vozů s potravinami, hračkami a dětským oblečením.

OSN ale zatím humanitární konvoje neposlala. Mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke sdělil, že organizace musí mít jistotu, že její partneři a pracovníci zapojení do humanitárních operací v Sýrii nebudou v ohrožení života. Týmy jsou podle něj připraveny vjet na syrské území. „První kamiony přivezou potraviny do východní části Aleppa,“ řekl Laerke. V tamních čtvrtích, jež drží povstalci, žije až 270 tisíc lidí.

Na severu Sýrie včetně Aleppa působí i Člověk v tísni. Asi čtyřicet kilometrů od města má organizace připravenou pomoc pro několik desítek tisíc Syřanů.

„Za poslední dva měsíce se nám nepodařilo dostat do města žádné dodávky i přes měsíční průlom, kdy se rebelům podařilo prolomit obklíčení. Cesta ale byla tak nebezpečná, že nešlo zásobovat. Podle našich informací uteklo z města několik tisíc lidí, mnoho jich při tom zahynulo. Takže situace je tam poměrně vážná,“ konstatoval Kocián.

Důsledky náletů v oblasti Idlíbu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Rusko a Spojené státy chtějí díky nové dohodě více koordinovat útoky na pozice islamistů. „Ruské koordinační centrum pro příměří v Sýrii zřídilo operační týmy po celé Sýrii s cílem zajistit dodržování klidu zbraní,“ zdůraznil vedoucí hlavních operací ruského generálního štábu Sergej Rudskoj.

Dohoda se nevztahuje na džihádistické skupiny Islámský stát a Frontu dobytí Sýrie. Rozeznat takzvané umírněné rebely od teroristů je přitom podle bezpečnostního experta Josefa Krause obtížné. „Je to politická otázka. Co je pro někoho bojovník za svobodu a emancipaci, tak to je pro druhého terorista. Syrské síly, Rusko nebo americké bombardéry mohou vyhodnotit teroristickou skupinu nebo povstalce úplně jiným způsobem. Není tu centrální autorita, která by konkrétní skupinu označila za teroristickou nebo normálně povstaleckou,“ poznamenal Kraus s tím, že každá skupina hájí své zájmy.

Příměří otestuje funkčnost diplomacie velmocí

Podle editora BBC pro oblast Středního východu Jeremyho Bowena je současné příměří velkou zkouškou funkčnosti vztahů mezi ruskou a americkou diplomacií, která v prvních – rozhodujících – letech války selhala.

Asadovy síly
Zdroj: SANA/Reuters

Rusko i Západ si od příměří v delším časovém horizontu slibují oživení mírových rozhovorů mezi vládou Bašára Asada a povstalci. Ty před časem zablokovala vzájemná nedůvěra a neshody ohledně budoucnosti syrského prezidenta – zatímco Západ a rebelové trvají na jeho pádu, Damašek a Rusko o tom nechtějí ani slyšet.

Třeba Turecko ale na Asadův osud postupně změnilo názor. „Ještě před rokem říkalo, že nejdůležitější je odstranit Asada od moci, dnes už Turci říkají, že nejdůležitější je, aby Sýrie zůstala pohromadě. To znamená, že i Turci se velmi posunuli směrem k ruské a syrské oficiální pozici,“ poznamenal analytik Břetislav Tureček.