Mezi kriticky ohrožené druhy přibyla gorila východní, pandám se začalo dařit

Už čtyři ze šesti lidoopů patří mezi kriticky ohrožené druhy. Nově na červený seznam přibyl největší primát – gorila východní. Naopak po desítkách let usilovné práce především čínských ochránců zvířat vyjmul Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) z listu ohrožených zvířat pandu velkou. Podle posledních údajů žije na planetě 1864 dospělých pand.

Panda velká nově spadá do kategorie „zranitelných“ zvířecích druhů. Celkový počet pand včetně mláďat není znám, experti ale odhadují populaci na 2060 zvířat. „Výsledky národních výzkumů naznačují, že předchozí pokles populace byl zastaven a počet zvířat se začal zvyšovat,“ uvedl v nové zprávě IUCN. „Ukazuje se, že snahy čínské vlády na zachování tohoto druhu jsou účinné,“ dodal svaz.

Ten přitom varuje, že současný trend nemusí mít dlouhého trvání. Předpokládá se totiž, že změny klimatu připraví během dalších 80 let pandy o třetinu oblastí s bambusy, jimiž se tato zvířata živí. IUCN proto apeloval na Peking, aby dbal na lepší ochranu lesů. „Když jde do tuhého, Číňané odvedli s pandami opravdu dobrou práci,“ podotkl primatolog a generální ředitel společnosti Wildlife Conservation Society John Robinson.

Špatné zprávy se naopak týkají goril východních, jejichž počet se v posledních dvou desetiletích snížil o 70 procent. Podle ochránců žije ve volné přírodě - především na území Konžské demokratické republiky - už jen asi 5 tisíc jedinců. Na vymírání goril se kromě pytláctví podepsal také úbytek přirozeného životního prostředí.

Ohrožená gorila východní
Zdroj: Reuters/Thomas Mukoya

Čtyři z šesti lidoopů žijících na Zemi už tak patří mezi kriticky ohrožené druhy. Kromě gorily východní a západní jsou to ještě orangutan sumaterský a bornejský. Šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo zůstávají zatím „pouze“ na seznamu ohrožených. „Je to smutné, ukazuje se, že vyhlazujeme některé z našich nejbližších příbuzných,“ konstatoval generální ředitel IUCN Inger Andersen.

Červený seznam IUCN obsahuje 82 954 rostlin a živočichů. Téměř třetině z nich (23 928) hrozí vyhynutí. Na nynějším kongresu organizace na seznam téměř ohrožených druhů zařadila například také africkou zebru.

Horizont ČT24: Vyhubení hrozí čtyřem ze šesti druhů lidoopů (zdroj: ČT24)