Obamovi v Číně nepřistavili schůdky. Pak vypukla hádka kvůli novinářům

Uvítací ceremoniál pro prezidenta Baracka Obamu na letišti v čínském Chang-čou poznamenalo hned několik incidentů. Vedení letiště pro něj nenechalo přistavit správné schůdky, aby mohl ze speciálu sejít na červený koberec. Na ploše pak vypukla hlasitá hádka mezi členkou americké delegace a čínským agentem, který chtěl s odvoláním na bezpečnost vyhnat z Obamovy blízkosti americké novináře.

Obama přiletěl do východní Číny v sobotu na summit skupiny největších světových ekonomik G20. Po příletu do Chang-čou byl ale nucen vyjít z letadla po schůdcích nepříliš často používaným východem na břiše Air Force One.

„Toto je naše země! Naše letiště!“

Na ploše pak vypukla hádka mezi členkou Obamovy delegace a čínským agentem, který se navzdory zvyklostem pokusil s poukazem na bezpečnost vyhnat z prezidentovy blízkosti americké novináře. Když mu úřednice sdělila, že Američané v tomto případě trvají na svých pravidlech, začal muž křičet „Toto je naše země! Toto je naše letiště!“

Agent se rovněž pokusil zabránit poradkyni prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceové, aby se ke svému šéfovi přidala. Zasáhnout museli američtí agenti.

Sám Obama, který hádku podle amerických médií neviděl, poté prohlásil, že si nemyslí, že by problémy s tiskem na letišti odrážely potíže v americko-čínských vztazích. Podobné pnutí podle něj nastává vždy, když Bílý dům vyjednává, kolik amerických novinářů bude moci doprovázet prezidenta a zahraničního vůdce.

Bílý dům se nebude omlouvat za to, že podporuje přístup tisku, dodal Obama.
„Nezanecháváme naše hodnoty a ideály za sebou, když tyto cesty podnikáme,“ řekl. Význam incidentu ale nechce přeceňovat.

Vydáno pod