Islamisté zakázali rozhodčí. Nelíbilo se jim, že pískají podle pravidel FIFA místo šaríi

Radikální islamistická organizace Islámský stát údajně zakázala v jedné ze svých syrských bašt činnost fotbalových rozhodčích. Podle serveru britského listu Independent se islamistům nelíbilo, že rozhodčí uplatňovali mezinárodní regule FIFA místo práva šaría. Zavádění pravidel mezinárodní fotbalové asociace je podle nich v rozporu s příkazy Alláha.

Syrské zdroje pracovníkům organizace SOHR (Syrské organizace pro lidská práva) řekly, že funkce fotbalového rozhodčího byla zakázána proto, že neposuzuje „podle toho, co seslal Alláh“ a chová se tak v rozporu s jeho příkazy a sunnou, jež je základním zdrojem islámského práva.

Podle SOHR dokonce velitelé IS vypracovali seznam pravidel podrobně upravujících kompenzace zraněnému protihráči podle práva šaría. Zraněný hráč tak bude mít právo vyžadovat náhradu či uplatnit pomstu. Žluté a červené karty tak jsou mimo hru.

Independent upozorňuje, že informace o zákazu používání pravidel FIFA nemohla být ověřena z více zdrojů, šlo by ale o další v řadě podobných restrikcí, které islamisté na svém území zavádějí ve snaze upevnit uplatňování své krvavé interpretace šaríi.

Dříve už například zakázali kouření, satelitní přijímače a sledování zahraničních programů, tanec či soukromé připojení k internetu. Za porušení pravidel provinilci hrozí bití, zastřelení, stětí či upálení.

Islamisté nyní bojují o udržení Dajr az-Zauru s vojáky věrnými syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. V posledních měsících utržili nejen na syrském, ale i na iráckém území řadu porážek. Začátkem týdne byl navíc zabit jeden z vysokých velitelů IS Abú Muhammad al-Adnání.