Asad na vzestupu. Stovky povstalců opustí další obléhané damašské předměstí

Syrská vláda se dohodla s povstalci na evakuaci bojovníků z damašského předměstí Muadamíja. Asadův režim tak získá kontrolu nad další dosud obléhanou oblastí. Evakuace by měla začít v příštích dvou dnech. Na dotazy k syrskému konfliktu bude v pátek v 11:00 odpovídat živě na Facebooku ČT24 blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó. Otázky lze klást již nyní v komentářích.

Podle vyjednavače z Muadamíje nebude evakuováno všech 28 tisíc obyvatel, město chce ale určitě opustit asi 200 bojovníků.

„Prolomit obležení neznamená, že se obyvatelstvo vzdá kvůli hladovění a bombardování. Prolomit obložení znamená umožnit přístup humanitární pomoci a dát možnost obyvatelstvu se svobodně pohybovat,“ zdůraznil poradce OSN Jan Egeland.

Minulý týden rebelové po dohodě s armádou odešli z Daráje, kterou vládní vojska obléhala čtyři roky a stala se terčem častého bombardování. Muadamíja ale na rozdíl od Daráje
uzavřela s vládou již od roku 2014 několik příměří.

Syrská svobodná armáda
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

OSN dlouhodobě usiluje o 48hodinový klid zbraní v Aleppu, aby humanitární konvoje mohly na místo doručit potřebnou pomoc. Kdysi obchodní centrum celé Sýrie je už roky rozdělené na polovinu ovládanou režimem a polovinu kontrolovanou povstalci.

Zničené Aleppo
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

V Ženevě mezitím jednají američtí a ruští diplomaté o širším příměří pro celou Sýrii. Rozhovory minulý týden zahájili ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov. „Jednání v této budově mezi americkou a ruskou stranou pokračují na nejvyšší vojenské, bezpečnostní a diplomatické úrovni,“ konstatoval zvláštní zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura.

Boje pokračují i jinde v Sýrii. Při intenzivních náletech na oblast provincie Hamá, kterou drží v rukou povstalci, zahynulo přes noc nejméně 25 lidí. Rebelové se strategické oblasti zmocnili teprve před pár dny.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

Povstalecká ofenziva ohrožuje vládou držené oblasti, ve kterých žijí křesťané a šíité ze sekty alávitů, k nimž patří i prezident Bašár Asad. Mezi rebely je například džihádistická skupina Džund al-Aksá, ale i hnutí bojující pod záštitou Syrské svobodné armády (FSA).