U další policejní stanice v Turecku zabíjela bomba. K atentátu se hlásí Kurdové

Nejméně 11 lidí zemřelo a více než sedm desítek jich bylo zraněno při bombovém útoku před policejní stanicí ve městě Cizre na jihovýchodě Turecka. K akci se posléze přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK). Podle premiéra Binali Yildirima vstoupilo Turecko do války se všemi teroristy. Vláda slibuje tvrdou reakci.

Akci spáchal sebevražedný atentátník, který použil nákladní vozidlo naložené výbušninami, oznámil guvernér provincie Sirnak. Počet obětí ještě může vzrůst, bezpečnostní složky hovoří o „mnoha mrtvých“. Není jasné, kolik z nich jsou policisté a kolik civilisté.  

Nálož vybuchla v sedm hodin ráno místního času zhruba 50 metrů od policejní stanice. Podle místních médií byl výbuch slyšet velmi daleko a stanici vážně poškodil. Fotografie zveřejněné po explozi na sociálních sítích podle BBC ukazovaly několikapatrovou budovu, která byla v troskách. Na místě zasahovalo 12 ambulancí, nad městem kroužily vrtulníky.

Na dennodenním pořádku jsou násilné střety mezi příslušníky PKK a pořádkovými silami. Na mnoha místech, nejen v Cizre, ale také například ve velkém městě Diyarbakiru, došlo už dokonce k ozbrojeným přestřelkám s řadou mrtvých a zraněných.
Jakub Szántó

Kurdská bašta Cizre jako tradiční místo střetů turecké armády a PKK

K výbuchu došlo v provincii Sirnak, která je blízko hranic se Sýrií a Irákem a z velké části ji obývají Kurdové. Samotné město Cizre bylo v minulosti místem prudkých bojů mezi tureckou armádou a radikály ze zakázané PKK. 

Vojenské operace proti povstalcům na většinově kurdském jihovýchodě země zahájila turecká armáda loni, když se zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK. Cizre se stalo jedním z hlavních cílů této operace, která zde trvala od prosince 2015 do února 2016 a během této doby byl pro město vydán i zákaz vycházení.

Vedle stovek mrtvých kurdských bojovníků přišly  o život i desítky civilistů, za což si Ankara vysloužila velkou kritiku od lidskoprávních organizací. Zpravodajský server německé televizní stanice Deutsche Welle později informoval o 10 000 zničených domů v Cizre

Na jihovýchodě Turecka se v uplynulých dnech stalo několik policejních stanic terčem pumových útoků. Podle bezpečnostních sil stojí za atentáty obvykle právě radikálové z PKK. Ti po loňském krachu mírových jednání s vládou opět se zbraní v ruce bojují za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. 

Útok je i pravděpodobnou odvetou za tureckou invazi do Sýrii

Nedávné útoky včetně toho pátečního mohou být i odvetou za invazi tureckých pozemních sil do Sýrie, protože tato operace je, jak přiznal turecký prezident Erdogan, zaměřená jak proti radikálům z Islámského státu, tak proti kurdským milicím YPG, jejichž územní zisky v severní Sýrii Turecko znervóznily. Ankara tvrdí, že syrští Kurdové mají napojení na PKK.

Podle premiéra turecká armáda čistí syrské pohraničí od bojovníků IS a dalších teroristických skupin, aby tak zabránila další možné uprchlické vlně. Zdůraznil, že operace v Sýrii bude pokračovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost Turecka, kterou teroristé chtějí ohrozit odtržením části tureckého území.

„Hlavním cílem turecké ofenzivy je zamezit postupu Kurdů v Sýrii. A zabránit snaze Kurdů propojit jimi obývaná území v Sýrii, Iráku a Turecku. Kurdská autonomie není v zájmu Turecka, i když všechno k ní spěje,“ připojil svůj pohled na věc publicista Yaser Daniel Reizk. 

Vydáno pod