Biden se cítí provinile, že nepřijel do Turecka dříve po puči

Americký viceprezident Joe Biden při své návštěvě Ankary litoval, že po pokusu o armádní puč nepřijel do Turecka dříve. Podle agentury Reuters doslova řekl, že se kvůli tomu „cítí provinile“. Spojené státy podle Bidena v souvislosti s nepovedeným převratem nabízejí Turecku „neochvějnou podporu“. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po jednání s Bidenem prohlásil, že USA mají povinnost Gülena vydat a že tato povinnost vyplývá z dohod obou spojeneckých zemí.

Biden je nejvyšším americkým představitelem, který osobně navštívil Ankaru po zmařeném puči, po němž prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Západ, že nedostatečně podporuje jeho rázný postup vůči údajným strůjcům převratu.

Turečtí představitelé dali podle Bidena jasně najevo, že se vyšetřování pokusu o puč povede podle práva. Na dotaz ohledně probíhajících perzekucí odpověděl, že by situace „měla dostat nějaký čas“ a že „bychom se měli posunout dál“. Turecko po puči zadrželo nebo zatklo desítky tisíc lidí, čímž vzbudilo na Západě obavy, že jde o opatření vůči opozici.

Biden apeloval na Erdogana, aby byl trpělivý

Šéf americké diplomacie uvedl, že Spojené státy o plánování puče nevěděly a „nikdy by nepodpořily zrádné chování armády.“ USA poskytnou Turecku jakoukoliv pomoc, kterou bude země potřebovat k posílení demokracie, dodal Biden.

Turecké partnery přitom ujistil o maximální součinnosti při posuzování důkazů spojených s případným vydáním duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA a kterého Ankara viní ze zosnování neúspěšného pokusu o převrat.

Erdoganovi však zároveň řekl, že o Gülenově vydání musí rozhodnout americký federální soud, což vyžaduje trpělivost. Spojené státy prý zapojily do celého procesu více právníků než do jakékoli podobné kauzy nedávné minulosti.

Turecký premiér Binali Yildirim
Zdroj: Reuters

Americký viceprezident přijel do Ankary v den, kdy Turecko zahájilo pozemní i leteckou operaci na severu Sýrie. Útočí v rámci ní jak na radikály z takzvaného Islámského státu, tak na YPG, ozbrojené křídlo Strany demokratické unie syrských Kurdů, která je podle Turecka napojená na Kurdskou stranu pracujících (PKK). Tu považují Turecko, USA i EU za teroristickou organizaci.

Podle premiéra Binaliho Yildirima musejí Turecko a USA dosáhnout společného řešení situace v Sýrii. Yildirim oznámil, že se s Bidenem shodli na tom, že oblast ovládaná YPG by se neměla rozšiřovat dál na západ od řeky Eufrat. Syrští bojovníci se tam dostali poté, co kurdsko-arabská koalice Syrských demokratických sil podporovaná Američany získala kontrolu nad městem Mandžib.

Turecké pozemní síly poprvé vstoupily do Sýrie (zdroj: ČT24)

Podle Yildirima by Spojené státy měly přehodnotit svůj pohled na YPG, aby „předešly zvýšenému nebezpečí.“ Teritoriální integrita Sýrie musí být zachována a „Turecko nebude akceptovat žádnou novou kurdskou entitu,“ zdůraznil premiér. Podle Bidena se syrští Kurdové musejí vrátit na východní břeh Eufratu, jinak je Spojené státy nebudou podporovat.

Turci chtějí o vydání Gülena požádat příští týden

Při setkání s tureckým premiérem Yildirimem mluvil Biden i o záležitosti kolem duchovního Fethullaha Gülena. Turecko požaduje jeho vydání z USA, protože ho považuje za strůjce červencového pokusu o puč.

Islámský duchovní Fethullah Gülen
Zdroj: Reuters

Spojené státy podle Bidena spolupracují s tureckými úřady na vyhodnocení důkazů proti muslimskému duchovnímu Gülenovi a budou v ní pokračovat, „až Turecko dodá doplňující informace“. USA nemají žádný zájem chránit kohokoliv, kdo poškodil spojence, ale právní standardy musejí být dodrženy, upozornil Biden.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, se kterým se Biden také setká, prohlásil, že nevydání duchovního Fethullaha Gülena ze Spojených států neprospěje vztahům obou zemí. Washington ale tvrdí, že zatím nedostal dokumenty, které by dokazovaly podíl Gülena na puči.

Premiér Yildirim očekává, že extradiční proces ohledně Gülena bude pokračovat bez zpoždění. Turecko pravděpodobně pošle žádost o vydání Gülena příští týden, upřesnil během dne ministr vnitra.