Krize v Libyi, přístavu uprchlíků, se prohlubuje. Poslanci odmítli podpořit vládu

Mezinárodně uznaný libyjský parlament v Tobrúku v pondělí ve sporném hlasování odmítl vládu národní jednoty. Kabinet sídlící v Tripolisu přitom podporuje OSN. Jde o ránu pro mezinárodní snahy o stabilizaci Libye a možnou komplikaci pro úsilí o zastavení migrační vlny z Afriky, upozornila agentura AP.

Výsledek hlasování oznámil mluvčí parlamentu, podle kterého se zasedání zúčastnilo 101 poslanců. Z tohoto počtu bylo 61 proti a pouze jeden pro vládu v Tripolisu. Zbylých 39 poslanců se prý hlasování zdrželo.

Parlament má celkem 198 členů, a počet zákonodárců přítomných na hlasování tak zahrnoval něco málo přes polovinu všech poslanců. I to, kolik jich musí být pro platné rozhodnutí přítomno, je předmětem sporu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chybělo také mnoho provládních zákonodárců, kteří si podle AP stěžují, že o hlasování nebyli předem informováni. „Tohle je podvod,“ řekl jeden z nich s tím, že parlament v pondělím programu neoznámil hlasování o vládě v Tripolisu. Podle Reuters proto provládní poslanci označují hlasování za protiústavní.  

Nyní podle AP není jasné, co se má stát. Někteří poslanci tvrdí, že hlasování automaticky rozpustilo vládu v Tripolisu. Podle jiných je třeba vládu jen přebudovat, aby v ní bylo více členů z východu Libye. 

Libye je rozdělená od roku 2011

Parlament v Tobrúku se sešel po osmi měsících. V lednu odmítl dřívější seznam ministrů navržených vůdci vlády v Tripolisu. Vláda usilovala o podporu parlamentu měsíce, neboť se snaží rozšířit svůj vliv i mimo hlavní město, upozornila agentura Reuters.

Libyjská vláda národní jednoty je v Tripolisu u moci od března. Dohodu o ní pomáhala vyjednat OSN. Západ spoléhá na to, že vláda pomůže zastavit příliv afrických migrantů do Evropy. Kabinet ale ztrácí podporu, protože nedokáže zajistit v Tripolisu služby, dostatek hotovosti a trvalé dodávky elektřiny.

Policista v Tripolisu dohlíží na nelegální migranty
Zdroj: Goran Tomasevic/Reuters

Hlavní politické frakce východní části země podporují síly vedené generálem Chalífou Haftarem. Ten vede vojenské tažení proti islamistům a dalším protivníkům v Benghází a na východě. Tyto politické frakce tvrdí, že vláda národní jednoty je závislá na ozbrojených skupinách, které se opírají o islamisty.  

Po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 vznikla v zemi postupně dvě mocenská centra. Hlavní město Tripolis a podstatný díl západní části země ovládla islamistická vláda a parlament, zatímco východ Libye byl pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády podporované parlamentem se sídlem v Tobrúku. Kromě toho však v zemi působí různé islamistické skupiny, z nichž některé se hlásí k takzvanému Islámskému státu.