Kurdové a syrská armáda se dohodli na příměří ve městě Hasaká

Ve městě Hasaká na severovýchodě Sýrie platí od úterý příměří. Dohodli se na něm Kurdové a syrské vládní síly. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zástupce Kurdů a syrskou státní televizi. Podle nich začal klid zbraní platit v jednu hodinu po poledni středoevropského času.

Kurdské milice ovládají rozsáhlé oblasti v severovýchodní Sýrii a podle Syrské organizace pro lidská práva už získaly téměř úplně kontrolou i nad městěm Hasaká. Od minulého týdne o něj bojovaly s vládními silami.

Město bylo v uplynulých dnech rovněž terčem intenzivního ostřelování ze strany syrského režimu. Podle mluvčího kurdských milic Redura Xelila při náletech zahynuly desítky lidí. Xelil už minulý týden uvedl, že se v Hasaká odehrává mezi kurdskými milicemi a syrskou armádou nejprudší bitva za více než pět let, co trvá občanská válka v Sýrii.

Islamistické cíle v Sýrii ostřeluje od rána turecká armáda. Vypálila na ně několik desítek střel. Opětovala tak minometnou palbu, která zasáhla dvě turecká příhraniční města. Informovala o tom televizní stanice NTV s odvoláním na prohlášení armády. Vojáci zasáhli celkem čtyři pozice takzvaného Islámského státu (IS).

Kurdský bojovník střílí na sochu bratra syrského prezidenta Asada ve městě Hasaká
Zdroj: Reuters

Turecký deník Hürriyet uvedl, že první minometná palba přišla ze syrského města Džarabulus, které mají pod kontrolou islamisté. Zasáhla hraniční město Karkamis v provincii Gaziantep. Jedna ze střel dopadla i na zahradu domu, nikdo ale nebyl zraněn. Další minometné granáty pak zasáhly turecké hraniční město Kilis. 

Na Džarabulus se syrští povstalci podporovaní Tureckem chystají podle některých informací zaútočit a získat ho od islamistů zpět. BBC uvádí, že k útoku je připravených zhruba patnáct set rebelů. Tento krok by zmařil plány Kurdů, kteří se do města chtěli také dostat. 

Turecká armáda islamistické cíle ve městě Džarabulus bombardovala už v pondělí. Turecké dělostřelectvo tehdy rovněž dvacetkrát zasáhlo pozice syrských Kurdů v severosyrském městě Manbidž. Turecko také posílilo bezpečnostní opatření na své straně hranice naproti Džarabulusu. Armáda do oblasti vyslala tanky i další ozbrojená vozidla.

Situace v příhraničních oblastech je napjatá po tom, co sebevražedný atentátník na jihu Turecka o víkendu zavraždil víc než padesát svatebčanů. Ankara v reakci na to slíbila, že islamisty v pohraničí zcela zničí – sama ale mezitím ustupuje od původních informací, že masakr má na svědomí dítě instruované právě Islámským státem.

Džihádisté utrpěli během bojů v Sýrii v poslední době ztráty území. Kurdští bojovníci s pomocí leteckých sil koalice vedené Spojenými státy především vyhnali bojovníky IS z jejich bašty v syrském městě Manbidž.

Lidé truchlí za obětí útoku sebevražedného atentátníka v tureckém Gaziantepu
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Situaci ztěžuje turecko-kurdský spor

Boje v oblasti komplikuje letitý spor mezi Tureckem a Kurdy, kteří usilují o samostatnost na jihovýchodě Turecka, kde tvoří většinu obyvatel. Zprávy z terénu nelze zpravidla ověřit z nezávislých zdrojů a situace v oblasti je tak mnohdy nejasná.

V Sýrii a v Iráku bojují proti teroristům z organizace Islámský stát kurdské milice YPG, které podporuje západní koalice v čele s USA. Ankara na rozdíl od Washingtonu řadí YPG k teroristickým organizacím. Milice jsou podle ní napojeny na Stranu kurdských pracujících (PKK), proti níž turecká armáda bojuje od roku 1984. Turecko tvrdí, že Kurdové v Sýrii usilují o rozšíření územních zisků.

Právě na jihovýchodě Turecka v provincii Şirnak zahynuli v úterý při explozi výbušného zařízení dva vojáci. Bomba zasáhla turecký vojenský automobil, informovala s odvoláním na bezpečnostní zdroje agentura Reuters.

obrázek
Zdroj: ČT24

K útoku ve městě Uludere nedaleko iráckých hranic se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast jihovýchodního Turecka ale v poslední době sužují střety s kurdskými radikály ze separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) a právě PKK se přihlásila například k sebevražednému bombovému útoku, jehož terčem se minulý týden stala policejní stanice ve městě Elazig. O život tehdy přišli tři policisté.

S kurdskými separatisty z PKK udržovala vláda do loňského léta křehké příměří. Pak se ale Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku, kde kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK. Od podzimu vláda spustila ofenzivu na převážně kurdském jihovýchodě Turecka, kde od té doby zahynulo několik tisíc kurdských povstalců a stovky civilistů a vojáků.