V Saná podpořily stovky tisíc Jemenců rebely, Rijád na město zaútočil

V hlavním městě Jemenu Saná demonstrovaly v sobotu stovky tisíc lidí na podporu vlády šíitských povstalců, za nimiž stojí Írán a také bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. V metropoli mezitím pokračovaly nálety koalice vedené Saúdskou Arábií, která se snaží vrátit k moci mezinárodně uznávanou sunnitskou vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího.

Podle agentury Reuters byla dnešní demonstrace v Saná jednou z největších demonstrací od začátku občanské války v Jemenu. Město ovládají rebelové a protestující vyjadřovali podporu novému vládnímu orgánu šíitských povstalců a stoupenců Sáliha, který ale odmítá mezinárodně uznaná jemenská vláda Hádího a OSN.

Představitel šíitské vlády nastínil na náměstí Saná plán vedení země, ve kterém zdůraznil prioritu ekonomické obnovy válkou zničeného Jemenu. Velvyslanci zemí podporujících mírové rozhovory zaštítěné OSN vydali prohlášení odsuzující neústavní a jednostranné kroky v Saná, které činí nalezení mírového řešení obtížnějším.

Letecký útok na prezidentský palác

Podle agentury AP dnes koalice vedená Saúdskou Arábií zaútočila letecky na prezidentský palác a další místa v Saná. Počet obětí náletů není znám.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili Saná a postupovali dále na jih. Saúdská Arábie a další arabské státy se do konfliktu zapojily loni v březnu, aby podpořily jemenskou sunnitskou vládu, která musela uprchnout do exilu. Rijád podezírá Teherán, že jemenské rebely zásobuje zbraněmi. Ti to však popírají.

Boje v Jemenu si vyžádaly přes 6500 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Vyvolaly také humanitární krizi a vyhnaly z domovů na 2,8 milionu Jemenců. Mocenský chaos umožňuje radikálům z Al-Káidy a takzvaného Islámského státu získávat nové bojovníky a usazovat se v odlehlých částech země.