Smrtící bomby vyhnaly Lékaře bez hranic ze severu Jemenu

Lékaři bez hranic se kvůli pokračujícímu bombardování stahují ze severu Jemenu. Při posledním útoku byla zasažena jejich nemocnice. O život přišlo 19 lidí a dalších 24 utrpělo zranění. Letecké údery proti šíitským povstalcům vede arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Mírové rozhovory v Kuvajtu nedávno skončily nezdarem. Arabská koalice v čele s Rijádem pak obnovila letecké útoky na pozice rebelů z řad Hútiú.

Po posledním bombardování se lékaři rozhodli své pracovníky ze severu Jemenu raději evakuovat. Nemocnice v guvernorátech Saada a Hajjah považují za nebezpečné pro pacienty i zdravotníky.

Lékaři bez hranic útok označili za již čtvrtý na jimi podporovaná zdravotnická zařízení v Jemenu a dosud nejkrvavější. Došlo k němu i přesto, že organizace dala koalici přesné údaje o poloze zařízení.

Ze záběrů, které máme k dispozici, vyplývá, že nešlo pouze o jednu bombu, ale skutečně o de facto nálet na zdravotnické zařízení.
Jakub Szántó

„Prohlášení Saúdskoarabské koalice, že poslední útok byl omyl, pro nás není uspokojivý ani nás neuklidňuje. Ztratili jsme důvěru ve schopnost koalice předcházet tragickým útokům. Představitelé koalice opakovaně prohlašovali, že respektují humanitární právo, přesto nedokázali bránit útokům na nemocnice v plném provozu,“ napsala organizace na Twitteru.

„Poslední útok ukazuje, že současná pravidla užití síly, vojenské protokoly a procedury nestačí, aby k útokům na nemocnice nedocházelo. Potřebují tudíž revizi a změny,“ uvedl generální ředitel Lékařů bez hranic Joan Tubau.

„Lékaři bez hranic žádají koalici vedenou Saúdskou Arábií a vlády podporující koalici, zejména Spojené státy, Velkou Británii a Francii, aby okamžitě zavedly opatření k ochraně civilistů,“ apeloval Tubau na velmoci.

Nemocnice podporované Lékaři bez hranic ve městech Saada, Haydan, Razeh, Abs, Yasnim a Hajjah budou nadále fungovat, lékařskou péči ale budou poskytovat zdravotníci zaměstnaní jemenským ministerstvem zdravotnictví a dobrovolníci, píše organizace.

Šíitští povstalci v Jemenu
Zdroj: Khaled Abdullah/Reuters

„Válka probíhá v nejchudší arabské zemi už 16 měsíců. Mluví se o tom, že 6 až 8 milionů lidí muselo před válkou odejít z domovů. Země je na tom ekonomicky špatně po předchozích občanských válkách, které de facto zničily drtivou většinu infrastruktury. A nyní odchází poslední humanitární organizace ze severozápadní povstalci kontrolované části,“ poznamenal zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, když šíité obsadili Saná a postupovali dál na jih. Loni do bojů vstoupila arabská koalice. Boje si vyžádaly přes 6500 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Mocenský chaos umožňuje radikálům z Al-Káidy a takzvaného Islámského státu (IS) získávat nové bojovníky a usazovat se v odlehlých částech země.